Personálny manažment

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: lienocka (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 555 slov
Počet zobrazení: 1 389
Tlačení: 125
Uložení: 126

PERSONÁLNY MANAŽMENT

Hlavnou úlohou PM je nábor nových pracovníkov, zvyšovanie kvalifikácie, zabezpečenie potrebného adaptačného času, využitie čo najefektívnejšie potenciálu zamestnancov.

PM tvoria úlohy:

  1. motivácia a stimulácia spolupracovníkov
  2. kontrola a hodnotenie výkonov
  3. prijímanie spolupracovníkov
  4. školenia a výcvik spolupracovníkov

Schéma motivácie:

stimulácia

(vonkajší podnet)

VÝKON

motivácia

(vnútorný podnet)

Stimulačné prostriedky:

  • odmeňovanie
  • pracovné podmienky, napr. atmosféra
  • pracovný postup
  • právo spolurozhodovať

Mzdový systém je systém odmeňovania zamestnancov, založený na optimálnom pomere peňažnej časti mzdy (tarifa) a pohyblivej zložky mzdy (odmeny). Mal by byť objektívny. Do úvahy pri hodnotení sa berú schopnosti, výkon, pracovné nasadenie, dĺžka praxe, promptnosť plnenia úloh.

Odmeňovanie: 

  • peňažné (odmeny)
  • nepeňažné (napr. telefón, auto)

Formy mzdy:

  1. časová - údržbár, administratívny pracovník
  2. úkolová – chyžná, upratovačka
  3. podielová - závisí od tržby
  4. kombinovaná - časová a podielová (kuchár, čašník)
  5. zmluvná - obchodný zástupca

KONTROLA A HODNOTENIE

Pre hodnotenie je potrebný systém noriem, ktorý slúži pre kontrolu výkonu zamestnancov, tvoria ho štandardy. Hodnotenie je potrebné kvôli spätnej väzbe – pre zamestnanca, ale aj šéfa (vhodný štýl vedenia). Malo by byť pravidelné alebo po významnom projekte.

Hodnotiteľ môže byť:

  • nadriadený,
  • spolupracovník,
  • externý pracovník,
  • zákazník.

Metódy hodnotenia:

  • sebahodnotenie (sebareflexia)
  • hodnotiaci rozhovor (rýchly, ľahko realizovateľný)
  • hodnotiaca správa (pri externom hodnotení, obsahuje aj odporúčania pre zlepšenie, inšpekcia)
  • metóda kritických výsledkov (vyhodnocujú sa iba najlepšie a najhoršie výsledky)
  • porovnávanie medzi pracovníkmi (podporuje súťaživosť, motiváciu zamestnancov)
  • porovnávanie s normami (zákony, štandardy, právne predpisy)

Personalistika v hotelierstve

Zákonitosti:

  • pri niektorých profesiách prevláda o ne nezáujem (sú neatraktívne, náročné, bez kariérneho rastu napr. upratovačka, umývačka)
  • niektoré profesie sú atraktívne pre každého (vedúci, manažér prevádzky)
  • niektoré sú predurčené pre dôchodcov alebo študentov, lebo sú málo platené (upratovačka, šatniar, vrátnik)
  • nekvalifikovanosť má dosah až na spokojnosť hostí, v GZ až na verejné zdravie
  • v hotelierstve je nedostatočná mzdová motivácia

POVINNOSTI ZAMESTNANCA A ZAMESTNÁVATEĽA

Pracovné povinnosti zamestnanca:

  • kvalifikovaná činnosť
  • príprava pracoviska
  • dodržiavanie predpisov týkajúcich sa hygieny a bezpečnosti pri práci, HA CCP a ďalšie zákony
  • dodržiavanie pracovného poriadku

Pracovný poriadok upravuje:

  • dochvíľnosť, povinnosti, zodpovednosti
  • podmienky nosenia pracovného oblečenia
  • dodržiavanie hygieny a bezpečnosti pri práci
  • dovolenku
  • kontrolu práce
  • hlásenie pracovných úrazov
  • fajčenie, alkohol

Pracovné povinnosti zamestnávateľa:

  • poskytovanie ochranných pracovných pomôcok
  • nepoverovať pracovníkov prácami, na ktoré nemajú oprávnenie
  • zaradenie pracovníka so zreteľom na jeho schopnosti a zdravotný stav
  • povinnosť ohlasovať úrazy
  • zabezpečiť BOZP

MANAŽMENT SŤAŽNOSTÍ

SŤAŽNOSŤ: vyjadrenie nespokojnosti pred/počas/po nákupe reklamácia – môže sa týkať aj procesu nákupu, jednania

vyjadrenie:

  • ústne
  • písomné

Podľa STN ISO 9000: 2001KVALITA je: miera charakteristík produktu/procesu akou spĺňa požiadavky zákazníkov a iných zúčastnených strán.

Verejnoprávna ochrana zákazníka:

  1. 250/07 – o ochrane spotrebiteľa, novelizovaná 397/08 § 18 - reklamačné konanie
  2. obchodný zákon § 631 – zmluva o dielo
  • 644 – zmluva o zhotovení vecí na zákazku
  • 652 – o úprave vecí
  • 754 – o ubytovaní
  1. občiansky súdny poriadok 99/63
  2. zákon o mediácií 420/04

mediátor: neutrálna osoba, kt. dohaduje 2 strany medzi sebou mimo súdnou cestou (advokát), register mediátorov a centier vedie MS SR

Orgány ochrany a uplatňovania práv zákazníkov:

  1. štát. orgány – MH SR – sankcie, pokuty
  2. aktivita spotrebiteľov a spotrebiteľské združenia – súdna/mimosúdna cesta
  3. SOI – na zákl. spotrebiteľských podnetov/ z vlastnej iniciatívy

Zákazník, kt. obchodník stratí môže byť:

  • žoldnier: prejde ku konkurencií
  • odpadlík: prestane nakupovať službu

Prieskum spokojnosti by mal zahŕňať aj takýchto zákazníkov. Sledovanie želaní a sťažností sa sleduje prostredníctvom schránky na pripomienky, dotazníky, ankety, telfón. rozhovory, zákazn. linky. Kontrolné nákupy – cielene sa vymenia štítky na tovare, sleduje sa či si obsluha všimne zmenu, robí ich SOI/Slovenská poľnohospod. a potravin. inšpekcia.

Prieskumy vykonávajú združenia spotrebiteľov, odborné časopisy. Sťažnosti sú na jednej strane zdrojov informácií a pomáhajú k zlepšovaniu na druhej strane znamenajú náklady, nevyhnutné je posudzovať ich opodstatnenie.

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rozhovor medzi casnikom a hostom


Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu