Ekologický manažment
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 484
Uložení: 177
Ekologický manažment
Ekologický manažment hotela je:
- prístup k riadeniu hotela zameraný na dosahovanie ekologických cieľov, zásad a trvalo udržateľného CR a ochrany ŽP
- ekologizovať prevádzku hotela
- hospodárne využívať obmedzené zdroje (vstupy)
- pozitívne ovplyvňovať ekologické povedomie (zamestnanci, hostia, obch. partneri)
Hlavné faktory:
- legislatívna úprava – medzinárodné dohody, národná legislatíva, opotrebenia na regionálnej, miestnej úrovni a úrovni organizácií
- úspora nákladov ako dôsledok uplatňovania zásad ekologizácie prevádzky
- meniace sa prostredie prevádzky
- verejná mienka a činnosť ekologických hnutí
- osveta v oblasti manažmentu zameraná na potrebu plnenia ekologických cieľov
Ekologizácia je komplex ekologických opatrení na všetkých úsekoch hotela obmedzujúcich negatívny resp. podporujúcich pozitívny vplyv na ŽP.
Vyžaduje finančné zabezpečenie v podobe obstarávania modernej techniky ktorá umožní úspornejšie výrobu, nákup ekologických materiálov (biopotraviny ako suroviny), manipuláciu s odpadmi (zber, preprava, lapače škrobu, oleja, kompostovanie odpadu), školenia zamestnancov, protihlukových zábran atď.Ekologická stratégia hotela = zelený program - postupnosť krokov na dosahovanie ekologických cieľov v podobe časového harmonogramu a úloh pre konkrétne úlohy.
Smery ekologizácie činnosti hotela:
- úspora elektrickej energie a plynu:
- používanie neónových trubíc, svietidiel s automat. spínačom, reguláciu osvetlenia, výmena okien, zateplenie...
- úspora vody:
- predovšetkým v kúpeľných a wellness hoteloch
- montáž vhodných vodovodných batérií a perlátov
- zriaďovaním sprchovacích kútov
- namontovanie splachovacích nádržiek na WC s 2 polohami
- úspora chemických prostriedkov:
- dávkovač tekutého mydla
- používanie kvapalných čistiacich a pracích prostriedkov bez fosfátov v predpísanom dávkovaní
- dodržanie správnej teploty vody
- šetrné prostriedky na ničenie hmyzu
- nepoužívať chemické prostriedky pri ošetrovaní kvetov a záhrad
- odpad a manipulácia s ním:
- zákon NR SR č. 223/2001 Z. z. o odpadoch
- separovať zber
- manipulácia s olejom
- kontrola batérií a akumulátorov, emisné kontroly, STK
- zvyšovanie podielu prírodných materiálov:
- nahrádzanie plastov sklom, porcelánom
- úspory v doprave:
- optimalizovanie vzťahu “zásoby – dodávkový cyklus – veľkosť balenia”
- znižovanie množstva emisií
- ďalšie smery:
- estetizácia prostredia (zeleň, oddychové zóny)
- zrušenie hluku, prieniku pachov
- vyriešiť problém fajčenia
- využiť prácu s verejnosťou
EM je súčasťou ekologického CR. Je to špecifická oblasť, ktorá musí spĺňať kritériá:
- doprava (pešo, bicykel, splavovanie), cestovanie v malých skupinách, čím sa šetrí ŽP
- ubytovanie v typicky upravených zariadeniach daného regiónu (zruby) napr. agroturistika na Orave, Kysuciach
- zamestnanci musia mať školenie z oblasti ekologizácie
Hotelový a gastronomický manažment pre hotelovky
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Podstata a vývoj manažmentu | 746 slov | |
Manažment ako proces | 2 146 slov | |
Stratégia a taktika | 827 slov | |
Organizovanie a OŠ podniku | 437 slov | |
Manažér | 938 slov | |
Gastronomický manažment | 1 110 slov | |
Nákupná a skladovacia činnosť | 637 slov | |
Manažment výroby | 448 slov | |
Manažment odbytu | 748 slov | |
Podnikateľské plánovanie | 1 057 slov | |
Personálny manažment | 555 slov | |
Produkt hotela | 1 909 slov | |
Manažment kvality | 578 slov | |
Technický manažment | 144 slov | |
Ekologický manažment | 320 slov | |
Medzinárodné hotelové reťazce | 928 slov | |
OŠ a organizácia v hoteli | 246 slov |