Ekologický manažment

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: lienocka (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 320 slov
Počet zobrazení: 1 484
Tlačení: 145
Uložení: 177

Ekologický manažment

    Ekologický manažment hotela je:

    • prístup k riadeniu hotela zameraný na dosahovanie ekologických cieľov, zásad a trvalo udržateľného CR a ochrany ŽP
    • ekologizovať prevádzku hotela
    • hospodárne využívať obmedzené zdroje (vstupy)
    • pozitívne ovplyvňovať ekologické povedomie (zamestnanci, hostia, obch. partneri)

    Hlavné faktory:

    • legislatívna úprava – medzinárodné dohody, národná legislatíva, opotrebenia na regionálnej, miestnej úrovni a úrovni organizácií
    • úspora nákladov ako dôsledok uplatňovania zásad ekologizácie prevádzky
    • meniace sa prostredie prevádzky
    • verejná mienka a činnosť ekologických hnutí
    • osveta v oblasti manažmentu zameraná na potrebu plnenia ekologických cieľov

    Ekologizácia je komplex ekologických opatrení na všetkých úsekoch hotela obmedzujúcich negatívny resp. podporujúcich pozitívny vplyv na ŽP.
    Vyžaduje finančné zabezpečenie v podobe obstarávania modernej techniky ktorá umožní úspornejšie výrobu, nákup ekologických materiálov (biopotraviny ako suroviny), manipuláciu s odpadmi (zber, preprava, lapače škrobu, oleja, kompostovanie odpadu), školenia zamestnancov, protihlukových zábran atď.

    Ekologická stratégia hotela = zelený program - postupnosť krokov na dosahovanie ekologických cieľov v podobe časového harmonogramu a úloh pre konkrétne úlohy.

    Smery ekologizácie činnosti hotela:

    • úspora elektrickej energie a plynu:
    • používanie neónových trubíc, svietidiel s automat. spínačom, reguláciu osvetlenia, výmena okien, zateplenie...
    • úspora vody:
    • predovšetkým v kúpeľných a wellness hoteloch
    • montáž vhodných vodovodných batérií a perlátov
    • zriaďovaním sprchovacích kútov
    • namontovanie splachovacích nádržiek na WC s 2 polohami
    • úspora chemických prostriedkov:
    • dávkovač tekutého mydla
    • používanie kvapalných čistiacich a pracích prostriedkov bez fosfátov v predpísanom dávkovaní
    • dodržanie správnej teploty vody
    • šetrné prostriedky na ničenie hmyzu
    • nepoužívať chemické prostriedky pri ošetrovaní kvetov a záhrad
    • odpad a manipulácia s ním:
    • zákon NR SR č. 223/2001 Z. z. o odpadoch
    • separovať zber
    • manipulácia s olejom
    • kontrola batérií a akumulátorov, emisné kontroly, STK
    • zvyšovanie podielu prírodných materiálov:
    • nahrádzanie plastov sklom, porcelánom
    • úspory v doprave:
    • optimalizovanie vzťahu “zásoby – dodávkový cyklus – veľkosť balenia”
    • znižovanie množstva emisií
    • ďalšie smery:
    • estetizácia prostredia (zeleň, oddychové zóny)
    • zrušenie hluku, prieniku pachov
    • vyriešiť problém fajčenia
    • využiť prácu s verejnosťou

    EM je súčasťou ekologického CR. Je to špecifická oblasť, ktorá musí spĺňať kritériá:

    • doprava (pešo, bicykel, splavovanie), cestovanie v malých skupinách, čím sa šetrí ŽP
    • ubytovanie v typicky upravených zariadeniach daného regiónu (zruby) napr. agroturistika na Orave, Kysuciach
    • zamestnanci musia mať školenie z oblasti ekologizácie
Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu