OŠ a organizácia v hoteli

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: lienocka (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 246 slov
Počet zobrazení: 2 400
Tlačení: 145
Uložení: 151

OŠ a organizácia v hoteli

Organizačná štruktúra gastronomického zariadenia:

Tento model OŠ sa využíva pri počte pracovníkov 15 – 25. Miesto kontrolóra a ekonóma môže byť zamestnaný marketingový pracovník(je to štábny útvar). Ekonóm väčšinou vykonáva aj účtovníctvo a evidenciu majetku (odpisy).

Organizačná štruktúra penziónu:

Funkcie pracovníkov sa kumulujú na jednotlivých úsekoch. Miesto reštaurácie môže byť iba GOS na podávanie raňajok.

Organizačná štruktúra *** hotela:

Stravovací úsek – zabezpečujú sa tu činnosti ako:

Nákup a skladovanie – nákup, skladovanie, výdaj tovarov a surovín, kontrola dodávky tovaru, spolupráca pri kalkuláciách. Pracovné pozície – skladník, zásobovač.

Pri výrobe – príprava jedál a nápojov, udržiavanie čistoty. Pracovné pozície vo výrobnom stredisku– šéfkuchár, kuchár, pomocný kuchár, umývačka, cukrár, kuchynská gazdiná

Pri odbyte – servis. Pracovné pozície v odbytovom stredisku - hlavný čašník, čašník, barista, somelier, barman, kalkulant

Ubytovací úsek:

Front Office – služby spojené s podávaním informácií, check in, check out, prijímanie sťažností, rezervovanie pobytov, úschova cenností, starostlivosť o batožinu, výmena peňazí. Pracovné pozície - hlavný recepčný, recepčný, vrátnik, zmenárnik, bell boys (hoteloví zriadenci)

Úsek ubytovania hostí – upratovanie priestorov UZ, čistenie bielizne. Pracovné pozície – hotelová gazdiná, chyžná, upratovačky

Ekonomický úsek – účtovníctvo, fakturácia, marketing, kontrola, personálna agenda, právne poradenstvo. Pracovné pozície –účtovník, fakturant, marketingový poradca, kontrolór, personalista, právnik

Technický úsek – evidencia majetku(oceňovanie použitého majetku), strážna služba, starostlivosť o technický chod prevádzky(vykurovanie), údržba, starostlivosť o exteriér. Pracovné pozície- technický pracovník, strážnik, údržbár, záhradník.

Organizačná štruktúra je ovplyvnená faktormi:

- štruktúra a rozsah poskytovania služieb

- sezónnosť poskytovaných ubytovacích služieb

- miesto (lokalita) pôsobenia hotela

- kategória a trieda hotela

- veľkosť (kapacita) hotela

- počet pracovníkov

- rozsah ostatných služieb (produktu) hotela

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu