OŠ a organizácia v hoteli
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 2 400
Uložení: 151
OŠ a organizácia v hoteli
Organizačná štruktúra gastronomického zariadenia:
Tento model OŠ sa využíva pri počte pracovníkov 15 – 25. Miesto kontrolóra a ekonóma môže byť zamestnaný marketingový pracovník(je to štábny útvar). Ekonóm väčšinou vykonáva aj účtovníctvo a evidenciu majetku (odpisy).
Organizačná štruktúra penziónu:
Funkcie pracovníkov sa kumulujú na jednotlivých úsekoch. Miesto reštaurácie môže byť iba GOS na podávanie raňajok.
Organizačná štruktúra *** hotela:
Stravovací úsek – zabezpečujú sa tu činnosti ako:
Nákup a skladovanie – nákup, skladovanie, výdaj tovarov a surovín, kontrola dodávky tovaru, spolupráca pri kalkuláciách. Pracovné pozície – skladník, zásobovač.
Pri výrobe – príprava jedál a nápojov, udržiavanie čistoty. Pracovné pozície vo výrobnom stredisku– šéfkuchár, kuchár, pomocný kuchár, umývačka, cukrár, kuchynská gazdiná
Pri odbyte – servis. Pracovné pozície v odbytovom stredisku - hlavný čašník, čašník, barista, somelier, barman, kalkulant
Ubytovací úsek:
Front Office – služby spojené s podávaním informácií, check in, check out, prijímanie sťažností, rezervovanie pobytov, úschova cenností, starostlivosť o batožinu, výmena peňazí. Pracovné pozície - hlavný recepčný, recepčný, vrátnik, zmenárnik, bell boys (hoteloví zriadenci)
Úsek ubytovania hostí – upratovanie priestorov UZ, čistenie bielizne. Pracovné pozície – hotelová gazdiná, chyžná, upratovačky
Ekonomický úsek – účtovníctvo, fakturácia, marketing, kontrola, personálna agenda, právne poradenstvo. Pracovné pozície –účtovník, fakturant, marketingový poradca, kontrolór, personalista, právnik
Technický úsek – evidencia majetku(oceňovanie použitého majetku), strážna služba, starostlivosť o technický chod prevádzky(vykurovanie), údržba, starostlivosť o exteriér. Pracovné pozície- technický pracovník, strážnik, údržbár, záhradník.
Organizačná štruktúra je ovplyvnená faktormi:
- štruktúra a rozsah poskytovania služieb
- sezónnosť poskytovaných ubytovacích služieb
- miesto (lokalita) pôsobenia hotela
- kategória a trieda hotela
- veľkosť (kapacita) hotela
- počet pracovníkov
- rozsah ostatných služieb (produktu) hotela
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Organizovanie a OŠ podniku | Referát | 437 slov | |
Medzinárodné hotelové reťazce | Referát | 928 slov | |
Produkt hotela | Referát | 1 909 slov |
Hotelový a gastronomický manažment pre hotelovky
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Podstata a vývoj manažmentu | 746 slov | |
Manažment ako proces | 2 146 slov | |
Stratégia a taktika | 827 slov | |
Organizovanie a OŠ podniku | 437 slov | |
Manažér | 938 slov | |
Gastronomický manažment | 1 110 slov | |
Nákupná a skladovacia činnosť | 637 slov | |
Manažment výroby | 448 slov | |
Manažment odbytu | 748 slov | |
Podnikateľské plánovanie | 1 057 slov | |
Personálny manažment | 555 slov | |
Produkt hotela | 1 909 slov | |
Manažment kvality | 578 slov | |
Technický manažment | 144 slov | |
Ekologický manažment | 320 slov | |
Medzinárodné hotelové reťazce | 928 slov | |
OŠ a organizácia v hoteli | 246 slov |