Úsmev a štúdium (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 358 slov
Počet zobrazení: 822
Tlačení: 58
Uložení: 52

Úsmev a štúdium (Úvaha)

S úsmevom sa študuje lepšie.

Úsmev má neuveriteľnú energiu, zvlášť, keď ho vnímame na tvári druhého človeka. Vtedy sa v nás rozlieva ťažko definovateľný pocit pokoja, pohody a krásneho rozpoloženia duše, pretože cítime, že ten druhý nás vníma, rešpektuje a považuje za dôležitého.

Žiaden slovník, žiadna definícia nedokáže vystihnúť podstatu tohto komunikačného zázraku, ktorý ľudstvo vymyslelo už strašne dávno a sprevádza ho podnes. Popri úsmeve však človek využíva aj mnoho iných prostriedkov, ktorými dáva iným vedieť, čo sa v ňom odohráva, čo ho trápi a ako nás vníma. Zachmúrená tvár, tvár plná nezáujmu a odporu, smutná alebo nahnevaná tvár. Nekonečné množstvo výrazov vieme pochopiť hneď, aj keď nás to nikto neučil.

Zo všetkého je pre nás vždy najpríťažlivejšia a najkrajšia usmievavá osoba. Nezáleží na tom, či ju poznáme, alebo či ide o úplne neznámeho človeka.

V čom spočíva čaro tohto javu? Je to preto, že necítime ohrozenie? Spôsobuje to pocit, že nás ten druhý má rád alebo že nás vníma ako partnera? Určite. Najdôležitejším sa však zdá to, že sa v spoločnosti usmievavého človeka cítime dobre.

Zvyčajne sa totiž usmievame na blízkych ľudí, ľudí, ktorých máme hlboko vo svojom srdci. Patria tu rodičia, súrodenci, dobrí priatelia, „frajer“, „fra- jerka“, manžel, manželka. Ide o ľudí, s ktorými spoločne zažívame pocity domova, lásky, pokoja a súkromia. Táto skúsenosť s úsmevom pri blízkych ľuďoch sa prenáša aj na tých, ktorých až tak dobre nepoznáme.

Ak sa na nás usmeje cudzí človek, jeho úsmev nám pripomenie domov, ktorý prežívame s ľuďmi nášho srdca. Aj pri človeku, ktorého nepoznáme až tak dobre, môžeme teda zažiť pocit šťastia a domova. V tom spočíva čaro úsmevu a usmievavej tváre.

Keďže úsmevu nie je nikdy dosť, mali by sme sa na seba usmievať častejšie a pestovať tento nádherný výdobytok ľudského spolunažívania, pretože aj usmievať sa dá falošne. To však dokážeme vycítiť vždy.

Milí žiaci našich škôl a učitelia, majte na tvári úsmev vždy, keď sa to dá, aj keď sa to dá ťažšie. Priestor, v ktorom žijeme od 700 do konca vyučovania sa takto stane naším druhým domovom a do tohto priestoru budeme chodiť ešte radšej ako doteraz.

S úsmevom sa študuje úžasne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu