Euro

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 28.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 501 slov
Počet zobrazení: 3 250
Tlačení: 286
Uložení: 309
Euro

Čo je euro a v ktorých krajinách ním môžeme platiť?
Od 1. januára 2009 by sme mali platiť eurom. Hoci u niektorých táto veľká zmena vzbudzuje obavy, prijatie eura má obrovský význam pre rast ekonomiky Slovenska. Euro je po americkom dolári druhou najvýznamnejšou svetovou menou.

Jedno euro má 100 centov. Platia ním v tých krajinách Európskej únie, ktoré sú aj členmi. Euro je v súčasnosti národnou menou v 15 krajinách: Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Taliansko, Slovinsko, Cyprus a Malta. So súhlasom Európskeho spoločenstva je euro zákonným platidlom aj v niektorých krajinách, ktoré nie sú členom EÚ. Ide o malé krajiny, ktoré ani pred zavedením eura nepoužívali svoju vlastnú menu. Patrí sem San Marino, Monako a Vatikán. Bez formálnej dohody však používajú euro aj ďalšie európske krajiny: Kosovo, Čierna Hora a Andorra.

Koľko eur dostaneme za koruny?
Tzv. konverzný kurz koruny voči euru určí Rada Európskej únie pravdepodobne v júli 2008. S výškou konverzného kurzu musia súhlasiť všetky krajiny eurozóny a aj Slovensko. Hoci konverzný kurz sa oznámi už v lete 2008, účinný bude až od zavedenia eura na Slovensku – od 1.1.2009.
Občania nemajú pred zavedením eura nijaké konkrétne úlohy. Môžu však pomôcť hladkému prechodu na euro, ak si vopred do bánk uložia prebytočnú hotovosť, budú sa snažiť rýchlo si zvyknúť na nové ceny v eurách, upozorňovať na prípadné neopodstatnené zvýšenie cien po zavedení eura, a tiež ak budú v obchodoch a bankách v prvých dňoch po prechode na euro tolerantní a trpezliví.

Ako si vymeniť koruny za euro?
Od 1. do 16. januára 2009 potrvá na Slovensku obdobie duálneho čiže dvojitého obehu. Počas tohto obdobia bude možné v hotovosti platiť okrem eur aj korunovými bankovkami a mincami. Pri platbách v korunách však bude výdavok v eurách. Od 17. januára 2009 bude možné platiť už len eurami.
Najjednoduchším spôsobom, ako si vymeniť koruny za eurá, je uložiť si peniaze do banky, kde budú automaticky prevedené na euro.
Po zavedení eura budú komerčné banky bezplatne vymieňať korunové mince do konca júna 2009, bankovky do konca roku 2009. Banky budú môcť obmedziť bezplatnú výmenu korún za eurá podľa počtu vymieňaných bankoviek či mincí, limit na bezplatnú výmenu však nesmie byť nižší ako 100 kusov. Národná banka Slovenska bude vymieňať mince do konca roku 2013 a bankovky neobmedzene.

Ako budú vyzerať naše eurá?
Existuje sedem európskych bankoviek: 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5 eur, a 8 eurových mincí v hodnote: 2 eurá, 1 euro a 50, 20, 10, 5, 2 a 1 cent.
Eurové mince majú spoločnú stranu – rovnakú na všetkých minciach, a národnú stranu – podľa toho, ktorá krajina mincu vydala. Spoločná strana mincí reprezentuje mapu Európskej únie. Národné strany slovenských eurových mincí vybrala Národná banka Slovenska na základe výsledkov celonárodnej ankety.

Víťazom sa stal motív dvojkríža na trojvrší – štátneho znaku Slovenska, ktorý bude na jedno- a dvojeurových minciach. Na 50-, 20- a 10-centových minciach bude Bratislavský hrad a na 5-, 2- a 1-centových minciach Kriváň.(prevzaté)
Pozorne si všímajte nástenku venovanú problematike eura.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#opis bankovky #Andorra #monako #význam eura #euro studentske-prace #Slohova praca Opis banky


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu