Kuliovia v Číne

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.02.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 258 slov
Počet zobrazení: 562
Tlačení: 56
Uložení: 50

Kuliovia v Číne

O kulioch toho veľa nevieme. S kuliami sa stretávame v dokumentoch o robotníkoch v Číne. Zdalo by sa, že kuliov si nemusel každý v spoločnosti vážiť. V starej Číne sa ľudia dostávali k vyššiemu druhu povolania zložením „štátnych skúšok“. Jedine tým sa určilo, či človek prestane byť roľníkom, nádenníkom – kulim, remeselníkom a dostane sa do riadiacich štruktúr štátu, a teda aj k pohodlnejšiemu životu. Každý kuli si tak bol vedomý svojich možností, a potom vykonával tú prácu, na ktorú mal schopnosti s pokornou odovzdanosťou a s radosťou zo svojej perfektnosti v nej. Postavenie kuliov samozrejme nebolo bez kontroly. Ale aj samotný cisár bol pod kontrolou.

Vzor kuli skloňovanie

V spoločnosti fungoval tzv. jin-jangovo pyramídový systém, odpozorovaný z prírody a spoločnosť bola v chode ako živý organizmus, v ktorom sa neustále „držia v šachu“ svoje vzájomné protiklady. Toto všetko sa premietalo do života dávnej Číny a vďaka tomu tam kuliom a všetkým ľuďom bol umožnený život v súlade s prírodou i so sebou.

Hoci sa nakoniec stali najpreľudnenejšou zemou sveta, vďaka tejto organickej synergii čínska spoločnosť dokázala prežiť už vyše 5.000 rokov na jednom a tom istom mieste bez potreby expanzie niekam inam. Zároveň kuliovia žijúc v úcte k prírode a v rozumnom odpozorovaní z nej všetkých pre svoj život užitočných možností, si úplne geniálne zabezpečili všetko, čo potrebovali a súčasne tam vytvorili aj obdivuhodne vyspelú kultúru.

Kulimu treba pripísať tiež dôležité zásluhy. Pre kuliho – ako aj pre každého iného obyvateľa Číny bol všeobecný prospech prvoradý. Až do 17. storočia bola Čína aj technicky najvyspelejšou zemou sveta, ďaleko nás prevyšujúcou. Z nádenníka – kuliho mal zvyčajne osoh niekto vyššie postavený, no on to tak nechápal. Preto sa o kulim dozvedáme tak málo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu