Libanon

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 325 slov
Počet zobrazení: 3 061
Tlačení: 369
Uložení: 380

Libanon 

ÚVOD
Prečo som si vybrala Libanon ako námet na svoj projekt ? Pretože v októbri minulého roka som mala to šťastie navštíviť tento štát. Nikdy na to nezabudnem, lebo to určitým spôsobom zmenilo môj život a pohľad na svet. Pokiaľ človek neuvidí na vlastné oči, neuverí, že ešte aj v dnešnom ,, vyspelom,, svete je miesto pre nezmyselné krviprelievanie kvôli náboženstvu, územiu alebo túžbe po moci.  ,, Ako sa more neskladá len z jednej kvapky a kniha len z jednej stránky, takisto len jeden človek nedokáže spraviť tento svet lepším.“  Zdevastované budovy po guľkách , ozbrojení vojaci na každom kroku, ľudia, ktorým sa pri spomienke na vojnu tisnú slzy do očí. Zákaz vstupovať turistom do niektorých oblastí, pretože sa tam stále nachádzajú povstalci alebo zákaz  približovať sa k izraelským hraniciam. Človeka až zamrazí, keď o tom počúva, lenže keď to vidí, zabolí ho až pri srdci. Občianska vojna medzi moslimami a kresťanmi, únosy belochov, atentáty, toto všetko neskutočne zničilo obraz libanonskej zeme v očiach celého sveta. A nielen počas vojny, ale aj dlhé roky potom. Predtým veľmi obľúbená libanonská riviéra alebo vrcholky libanonských trojtisícoviek zívajú prázdnotou až doteraz.

Kurz libanonská libra (LBP) - Libanon

Cieľom mojej práce je oboznámiť ľudí aj s iným životom, ako je ten náš na Slovensku (pre niektorých zlý a najradšej by sa narodili niekde inde ) , pripomenúť ľudské hodnoty, ukázať im ,že všetko, čím nás kŕmi televízia, nie je pravda a je to mnohokrát len to, čo chceme vidieť a nie to, čo sa naozaj deje. Keď si budeme vedomí svojej úlohy, hoci celkom bezvýznamnej, až potom budeme šťastní. Až potom budeme môcť žiť v mieri.

1 VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA
1.1 HISTÓRIA
1.1.1 Pred Kristom

Archeologické nálezy, ktoré sa našli na území dnešného Libanonu, potvrdzujú osídlenie už v staršej dobe kamennej. V roku 3000 pred Kr. prišli do tejto oblasti Kanaánci.Oblasť je známa ako Fenícia. Vykopávky pochádzajú z mesta Byblos, ktoré malo kontakty aj s Egyptom. Byblos bol zničený požiarom okolo roku 2150 pred Kr., súvisiacim s inváziou Amoritov, ktorí  mesto obnovili. Neskôr bola vláda Amoritov zničená Hyksósmi. V 2. tisícročí pred Kr. začali Feničania zakladať nové kolónie v oblasti Stredomoria. ( Tel-Aviv ). Fenické osídlenie na Cypre sa spomína od 9. storočia pred Kr. V neskorších storočiach sa datujú kolónie na Malte, Sicílii, Kartágu, Baleárskych ostrovoch a pod.
V 9. až 8. storočí pred Kr. začali panovať nad Feničanmi asýrski panovníci. Po nich v 6. storočí pred Kr. prevzala moc nad týmto územím Perzská ríša. V 4. storočí pred Kr. dobyl tieto územia Alexander Macedónsky a vlády nad fenickými mestami sa ujali macedónske dynastie. Po smrti Alexandra Macedónskeho sa vlády ujali Seleukovci. Neskôr toto územie patrilo do rímskej provincie Sýria. Počas rímskej nadvlády bol starý fenický jazyk nahradený aramejčinou.

1.1.2 Po Kristovi
V 7. storočí opäť Libanon patril pod nadvládu Peržanov, neskôr toto územie vlastnila Byzantská ríša. Nakoniec Palestínu a Libanon dobyli Arabi. V 9.  storočí ovládal Libanon Egypt, neskôr bolo toto územie ovládnuté križiakmi. Libanon prešiel pod vládu sultána Saladina dobytím Beirutu v roku 1187. Začiatkom 16. storočia sa začala rozpínať Osmanská ríša.

1.1.3 Počas 1. a 2. svetovej vojny
Počas prvej svetovej vojny Turecko získalo nadvládu nad Libanonom. Na konci vojny bol okupovaný francúzskou armádou a od roku 1920 sa dostal pod správu Francúzska. Počas druhej svetovej vojny, keď Nemecko na čele s Hitlerom obsadilo Francúzsko , prebrali kontrolu nad týmto územím jednotky Veľkej Británie. Neskôr tu prebehli voľby a prezidentom sa stal nacionalista. Úplnú nezávislosť dosiahol Libanon  po odchode okupačných vojsk Francúzska a Británie.

1.2 VOJNOVÉ KONFLIKTY
1.2.1 Izraelsko – arabský konflikt na území Libanonu
Začal v roku 1982 napadnutím izraelského veľvyslanca vo Veľkej Británii. Izrael odpovedal napadnutím južného Libanonu  izraelskými obrannými silami. Izraelské vojská  začali bojovú operáciu Mier Galilei v južnom Libanone s cieľom obsadiť prístav Súr a križiacky hrad  Beufort.  Prvoradým terčom útoku izraelských ozbrojených síl (IDF) bolo asi "hlavné operačné centrum Hizballáhu" v južnom Beirute, ktoré skupina používala na plánovanie a riadenie útokov proti izraelským vojakom v južnom Libanone a proti osadám v severnom Izraeli. Podľa vyhlásenia izraelských oficiálnych miest operácia nie je namierená proti libanonským ozbrojeným silám a má presvedčiť beirutsku vládu, aby sama zasiahla proti Hizballáhu. Začiatku náletov bezprostredne predchádzalo ostreľovanie izraelskej Galilei kaťušami, ktoré zranili 36 ľudí a prinútili tamojších obyvateľov uchýliť sa do krytov. Neďaleko Beirutu a ostatných libanonských miest vznikali utečenecké tábory, ktoré sa stali pravým podhubím teroristov. Hlavné slovo v nich prevzala Arafatova Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) a jej príbuzné frakcie. Palestínski utečenci spôsobili tiež rozkol vnútri libanonskej spoločnosti, kde marockí kresťania, ktorí sa usilovali o vykorenenie OOP, stáli proti moslimom. Po masakre palestínskych utečencov v autobuse v apríli 1975 vypukla bolestná 16-ročná občianska vojna. Izrael proti palestínskym ozbrojeným akciám, ktoré trvalo ohrozovali jeho severnú časť, zakročil pomerne skoro. Centrá palestínskeho odboja bombardoval už v roku 1977 a o rok neskôr v marci krátko obsadil južný Libanon. Hlavný úder uskutočnila vláda Menachema Begina v júni 1982. V operácii "Mier Galilei" začalo 6. júna 60 tisíc izraelských vojakov zatlačovať palestínskych partizánov z juhu Libanonu a chystali sa tiež vypudiť sýrske jednotky z Beirutu. Vtedy bolo na libanonskom území okolo 334 tisíc Palestínčanov (prakticky rovnaký počet je v libanonských utečeneckých táboroch aj teraz). Metropola, predovšetkým jej moslimská časť, v ktorej bol hlavný stan OOP, bola hermeticky odrezaná a bombardovaná. Ťažko bolo poškodené mesto Sajdá. Útok, ktorý podporovala Juholibanonská armáda (SLA) majora Haddáda, bol bleskový a už 11. júna boli - po kapitulácii OOP - boje zastavené. Spolu prišlo o život 20 tisíc ľudí a 32 tisíc bolo zranených. Po uzavretí prímeria začala OOP 21. augusta s evakuáciou svojich bojovníkov do ostatných arabských štátov, predovšetkým do Sýrie, Alžírska, Tuniska, Iraku a inde. Spolu sa stiahlo asi 12 tisíc partizánov. Izraelská operácia Mier Galilei uspela len krátkodobo. Podľa niektorých hlasov viedla k výraznému posilneniu radikálnych skupín v Libanone aj inde a k rozšíreniu počtu "arabských mučeníkov pod práporom islamu". Jedna z týchto skupín - Hizballáh - vznikla práve počas izraelskej operácie v Libanone v júni 1982 s výraznou podporou Iránu.

1.2.2 Druhá libanonská vojna
Konflikt medzi libanonským Hizballáhom a Izraelom v roku 2006 , je známy aj pod pojmom Júlová vojna. Počas vojny uvalil Izrael na libanonské prístavy námornú blokádu a lietadlami útočil na Libanon. Hizballáh sa bránil raketami, ktorými ostreľoval Izrael. Vláda v Libanone bola proti útokom na Izrael. Libanonská vláda požadovala ukončenie konfliktu a do bojov sa nezapájala. Vojna sa skončila po 34 dňoch, pričom o život prišli hlavne libanonskí civilisti. Gizballáh chcel podporiť Palestínu,ktorí uniesli a zabili 3 izraelských vojakov , čo následne vyprovokovalo Izrael do vojnového konfliktu.
 
1.2.3 Občianska vojna
Nepokoje medzi rozdielnymi náboženskými komunitami vyústili až do občianskej vojny (kresťanstvo, islam + Organizácia pre oslobodenie Palestíny.) Moslimovia žiadali väčší podiel na riadení štátu. Počas bojov zahynulo 9000 ľudí a 20000 bolo ranených. USA poslalo na pomoc 5400 vojakov, lenže do bojov nezasahovali.

1.3 ZÁKLADNÉ FAKTY
ŠTÁTNE ZRIADENIE
: republika
HLAVNÉ MESTO: Beirut
ROZLOHA: 10 452 km²
POČET OBYV.:4224 000
GEOGR.POLOHA: západná Ázia
ČASOVÉ PÁSMO: +1
MENA: libanonská libra (1 USD = 1500 LBP , väčšina ľudí používa USD)
JAZYKY: arabský,francúzsky (väčšina Libanončanov hovorí min. 3 jazykmi – (arabský,francúzsky,anglický,arménsky,ruský)
NÁRODNOSTNÉ ZLOŽENIE: Arabi  93%, Arméni 5%, Asýrčania 1%, Kurdi 1%
NÁBOŽENSTVO: islam, kresťanstvo
PODNEBIE: subtropické

1.4 ZAUJÍMAVOSTI
Libanon je malá hornatá krajina ležiaca vo východnom stredomorí (pobrežná hranica je dlhá 225 km). Hoci sa krajina nachádza pri mori a neďaleko je sýrska púšť, v libanonskom pohorí sú v zime vhodné podmienky pre lyžovanie, hlavne vďaka až 3000 m vysokým horám. Tento hornatý pás sa delí na pohorie Libanon a Antilibanon. Prvý z nich leží rovnobežne s pobrežím v celej jeho dĺžke. Antilibanon sa tiahne pozdĺž hranice so Sýriou. Podľa zasnežených vrcholkov hôr dali krajine aj meno (aramejské slovo Laban znamená "biely"). V pohoriach Libanon a Antilibanon rozdelených údolím Bikáa sa vyskytujú vzácne a chránené zvyšky cédrových lesov. Libanonu sa hovorí krajina cédrov a céder je zobrazený na štátnej vlajke. Viac ako polovica územia je položená vyššie ako 1000 m nm .

- názov Libanon existuje už 4 000 rokov
- bol 71-krát spomenutý v Biblii
- je jediná blízkovýchodná krajina, ktorá nemá púšť
- má 17 náboženských komunít
- v Libanone je 15 riek
- Beirut bol sedemkrát zničený a znovu postavený ,,Mesto , ktoré nikdy neumiera,,
- Beirut bol kedysi nazývaný ,,Parížom východu,,(významné módne centrum)
-na pobreží sa tu nachádzajú tzv. „Pigeon grottoes“ (Holubie útesy), ktoré sú turistickým znakom mesta a vyhľadávaným miestom v Beirute
- medzi zaujímavé pamiatky patria aj antické ruiny rímskych kúpeľov, rímske stĺpy či fenický val
 - archeologické vykopávky v Beirute majú potenciál stať sa najväčším projektom mestskej archeológie na svete

Jeita Grotto- jaskyňa , ktorá je súčasťou kryštalických jaskýň v Libanone ležiacich 20 km severne od Beirutu v údolí Nahr al-Kalb (Psia rieka). Je tvorená dvoma vápencovými jaskyňami, hornými galériami a dolnou jaskyňou, ktorou preteká 6230 metrov dlhá rieka. Z geologického hľadiska jaskyne tvoria tunel alebo únikovú cestu pre podzemnú rieku. V tejto jaskyni a galériách bol činnosťou vody vo vápenci vytvorený chrám - pokladnica plná stalaktitov a stalagmitov rôznych veľkostí, farieb a tvarov, majestátnych baldachýnov a fantastických skalných útvarov. Celková dĺžka jaskyne je viac ako 900 metrov a nachádza sa tu jeden z najväčších stalaktitov na svete merajúci 8,20 m. Súčasťou jaskyne je obrovská sieň so vzdialenosťou 108 metrov od povaly k hladine vody. V jaskyni je zakázané fotiť, aby turisti mali dôvod sa znovu vrátiť do Libanonu. Myslím si, že takú krásu nestačí vidieť len raz. Vraj tu časť svojho filmu natáčal aj Indiana Jones.

Námestie Nadžme- Hviezde námestie, na ktorom sa nachádza Hodinová veža, kostol sv. Juraja. Z tohto námestia vedia až 6 ulíc.

Námestie Mučenníkov – na ktorom sa nachádza Aminova mešita, pôvodne kostol sv. Jána. Z boku mešity sa nachádza katedrála sv. Juraja.
Človeka až zabolí, keď vidí rozstrieľané maľby v kostole.
 
2 MOJE SKÚSENOSTI
Keď som ľuďom povedala, že idem do Beirutu, väčšinou som sa stretávala s reakciami, že je to nebezpečné a že sa mi tam môže niečo stať. Myslím si , že naša spoločnosť je veľmi konzervatívna, a keď je niečo iné, je to zlé, pretože tak nám to prezentuje televízia. Pritom tak nádhernú prírodu som ešte nevidela, ale prírodu tlač a televízia nezaujíma.

S vízami som nemala žiadny problém. Vďaka tomu, že naša krajina sa nachádza v Schengenskom priestore, Slováci nemusia platiť za turistické víza a na 30 dní ich dostanú zadarmo. Narozdiel od Ukrajincov alebo Bielorusov, ktorí si musia vybaviť víza ešte doma. Myslím si, že priamo do Beirutu sa z európskych miest dostať nedá a všetky lety odkláňajú do Istanbulu, kde kontrolujú víza, rezervácie hotelov alebo nejaký dokument s presným dátumom príchodu a odchodu, ktorý zaručuje, že z krajiny odídete. Let z Istanbulu do Beirutu trvá približne 45 minút. Lietadlá , ktoré letia napr. zo Saudskej Arábie, neletia priamo, ale ,,kľučkujú,, medzi Irakom a Izraelom, aby náhodou nevleteli do ich vzdušného priestoru. Predtým, ako ma pustili z beirutského letiska, som ešte musela prejsť kontrolou , ktorá trvala asi 2 hodiny. Spolu s Talianmi, Španielmi a Ukrajincami ma zobrali do vypočúvacej miestnosti. Prefotili si všetky moje dokumenty, volali do hotela , či naozaj tam mám rezerváciu. Pýtali sa ma, na čo som prišla do Libanonu, aký mám názor na Izrael, akého som náboženstva a či v krajine, z ktorej pochádzam, je vojna, akú  máme politickú situáciu na Slovensku a pod. Predo mnou bol ešte Talian , ktorému našli v pase izraelské víza a bez akýchkoľvek ďalších otázok ho obratom poslali domov, do Talianska. S takýmito vecami majú v Libanone veľký problém, ale zaujímavé je, že v Izraeli problém s libanonskými vízami nemajú a nevadí im , že človek bol niekedy v minulosti v Libanone.

V lietadle som stretla jedného muža , ktorý pred 10 rokmi ako stredoškolák emigroval do Fínska a teraz sa po prvýkrát vracal do rodného Beirutu s fínskym pasom. Obával sa, či prejde kontrolou, aby jeho emigráciu nebrali ako vlastizradu alebo niečo podobné, keďže počas vojny opustil krajinu.Nikdy v živote som nevidela diery po guľkách a tu boli roztrieľané budovy na každom kroku, vedľa ktorých vyrástli nové moderné budovy. Zaujímalo ma, prečo sa tie staré poškodené budovy nezbúrajú. Všetky tieto budovy slúžia ako strašiak pre ľudí, aby nezabúdali na vojnu, na to, čo všetko spôsobila. Zobrala tisícky životov a pripomínala beznádej. Slúžia ako prevencia proti ďalším konfliktom. Stačí sa pozrieť na jednu z tých budov a ihneď sa ti vrátia smutné spomienky. Taktiež vojaci na každom kroku.

Nečakala som , že aj v štáte ako je Libanon, stretnem toľko veľa emigrantov hlavne z Afriky, Indie , Arménska, Filipín a utečencov z Izraelu alebo Sýrie. Hovorí sa, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Nikdy by som nebola povedala, že práve Beirut bude miestom, kde  nebudem mať problém dohodnúť sa či po anglicky, francúzsky, dokonca rusky narozdiel od niektorých európskych metropol (Barcelona, Londýn, Rím). Každý Libanončan hovorí arabsky a francúzsky a potom sa učia aj dva jazyky naviac. Vtipné na tom je, že ani jeden jazyk nevedia poriadne. V bežnom rozhovore pomiešajú aj tri jazyky. Deti majú na výber z troch druhov škôl : arabských, francúzskych a anglických. Jediná vec, na ktorú som si nemohla zvyknúť bolo , že aj 5-krát za deň vypadla elektrina alebo telefónna sieť, ale vraj je to sila zvyku. V Libanone je zakázané verejne sa rozprávať o vojne , spomínať Izrael alebo vyvyšovať jedno náboženstvo nad druhé. V Libanone sa nenachádza Veľvyslanectvo SR, najbližšie je v Sýrii. Väčšina turistov, ktorí si chodia oddýchnuť na libanonské pláže, sú šejkovia z Dubaia a Saudskej Arábie.
 
Keď sa povie Libanon, väčšine ľudí napadne vojna, aj keď už skončila pred 6 rokmi. Niektorí si mýlia Libanon s Lýbiou alebo Lisabonom, čo je hlavné mesto Portugalska. Ale mne pri spomienke na Libanon napadne hlavne  nádherná príroda a podnebie, ktoré vám dovoľuje v niektorých mesiacoch počas jednej dovolenky lyžovať v horách a zároveň plávať v mori.

ZÁVER
Hovorí sa , že ľudia si vyberajú budúce povolania podľa svojho talentu a podľa vecí, ktoré ich zaujímajú. Ja som sa nikdy poriadne nevedela rozhodnúť, ale v októbri som videla niečo, čo ma prinútilo zamýšľať sa nad svojou budúcnosťou. Jeden deň, keď sme sa vracali z poznávacieho výletu naspäť do Beirutu, sme prechádzali okolo utečeneckého tábora , ktorý bol oplotený a strážený vojakmi. Také zaobchádzanie s ľuďmi by už v dnešnej dobe nemalo byť. Všetci by sme si mali byť rovní, či sme Slováci, Američania, Libanončania alebo Palestínčania. Úplne nás to zaskočilo, ale domáci to brali ako niečo prirodzené a úplne normálne. Keďže vyliečiť túto spoločnosť v mojich silách, bohužiaľ, nie je, dúfam, že ako budúcej lekárke sa mi podarí vyliečiť a zachrániť čo najviac ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu