Kuba

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 21.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 544 slov
Počet zobrazení: 5 431
Tlačení: 372
Uložení: 376

Kuba

1 Úvod
Prečo sme si vybrali práve tému „Krajina, do ktorej Vás pozývam“? Rozhodli sme sa pre tému, ktorá pre nás znamená niečo nové a zaujímavé. Vybrali sme si Kubu. O tejto krajine sme vedeli pár zaujímavostí, o jej čarokrásnych plážach, salse a kubánskych cigarách a rume. Množstvo informácií nás však neuspokojovalo dostatočne. Rozhodli sme sa preto o tejto atraktívnej krajine dozvedieť viac. Spoznať bližšie mentalitu a kultúru týchto ľudí. Cieľom našej práce je podeliť sa s Vami o získané informácie a  priblížiť Vám život na Kube v plnej jeho kráse. Ponúkneme Vám základné údaje, odhalíme zaujímavé miesta, oboznámime sa s tunajšou kultúrou a nebudú chýbať ani nejaké zaujímavosti.

2 Všeobecné údaje
Oficiálny názov: Kubánska republika (República de Cuba)
Štátne zriadenie: republika
Rozloha: 110 860 km²
Počet obyvateľov: 11 350 000 (rok 2005)
Hlavné mesto: Havana (La Habana, 2.241.000 obyvateľov)
Najväčšie mesto: Havana
Ďalšie významné mestá: Santiago de Cuba, Holguín, Camagüey, Santa Clara, Guantanámo, Matanzas, Cienfuegos
Najvyšší bod: Pico Real del Turquino (1.974 m)
Úradný jazyk: španielčina
Mena: kubánske peso

Kurz kubánske konvertibilné peso (CUC) - Kuba

Kurz kubánske peso (CUP) - Kuba

Nezávislosť: 1.1. 1991
Národný sviatok: 1. január (Deň oslobodenia)
Rasové a národnostné zloženie: belosi (92 %), Ázijci (7 %), domorodci a iní (1 %)
Najvyšší predstaviteľ krajiny: Fidel Castro
Vlajka:  Kubánsku vlajku navrhli v roku 1850 rebeli bojujúci za nezávislosť od Španielska. Tri modré pruhy predstavujú vtedajšie rozdelenie Kuby (západ, stred a východ) a dva biele pruhy znamenajú čistotu a cnosť kubánskeho ľudu. Rovnostranný trojuholník symbolizuje slobodu, rovnosť a bratstvo, červená farba predstavuje krvavú škvrnu, bez ktorej sa nedá získať nezávislosť. Hviezdička znamená absolútnu slobodu ľudí.
 
3 Poloha a povrch
Ostrov Kuba sa nachádza vo vodách Karibiku. Je to šestnásty najväčší ostrov na svete a najväčší ostrov súostrovia Veľkých Antíl. Má významnú geografickú polohu a ovláda značnú časť amerického stredomoria. Tento podlhovastý ostrov je 1275 km dlhý a 31 až 191 km široký. Jeho najširšia časť meria 210 km, najužšia iba niečo cez 30 km. Nijaké miesto na Kube však neleží od mora ďalej ako 80 km. Je najväčším ostrovom v Karibskom mori. Najbližšími susedmi Kuby sú Bahamy a USA na severe, Haiti na východe, Jamajka a Británii patriace Kajmanské ostrovy na juhu a Mexiko na západe. 

Kuba je na severe vzdialená od Floridy iba 180 km Floridskou úžinou a Atlantickým oceánom, na juhu 140 km od Jamajky Karibským morom,  na západe 210 km od mexického polostrova Yucatán Yucatánskym prielivom a na východe iba 77 km od Haiti prielivom Windward, zo severozápadu ju obmýva Mexický záliv. Hlavné a zároveň aj najväčšie mesto je Havana(La Habana). Na hlavný ostrov pripadá 94% územia.Kuba, to však nie je iba jeden ostrov, sú to i tisíce (okolo 4,000) ďalších ostrovov a ostrovčekov roztrúsených v Atlantickom oceáne i Karibskom mori. Špeciálnou oblasťou je Guantanámo, námorná základňa, ktorú majú v prenájme Spojené štáty. Povrch ostrova je prevažne nížinatý, len na západe, v strede a na východe ostrova sa povrch zdvíha do výšky. V tejto lokalite sa vyskytujú oblasti, kde sa vytvorili zaujímavé krasové útvary.

Pohoria zaberajú len jednu štvrtinu rozlohy. Medzi tie najvyššie patria na východe sa týčiaca Sierra Maestra (kde leží najvyšší kubánsky vrchol Pico Turquino(1974 m. n. m)), západná Cordillera de Guaniguanico a vo vnútrozemí je to Sierra del Escambray.. Západne od Havany sa nachádza nevysoká ale o to zaujímavejšia Sierra de los Órganos s mnohými kopcami, úrodnými údoliami, bujnou vegetáciou a exotickými orchideami. Bažinaté oblasti sa nachádzajú len na polostrove Zapata. Pri pobreží sa často nachádzajú koralové útesy a atoly. Druhý najväčší kubánsky ostrov Isla de la Juventud (ostrov Mládeže) sa nachádza na juh od západnej časti hlavného ostrova. Ostrovy sú rozdelené do dvoch kategórií. Tie, ktoré majú prírodný zdroj pitnej vody sa nazývajú Isla a druhé bez zdroja pitnej vody Caya.

4 Klíma
Kuba patrí do horúceho subtropického podnebia a vďaka príjemným teplotám je celoročným turistickým rajom. Pršať zvykne v jarných a letných mesiacoch (máj až október), chladnejšie býva od novembra do apríla, vtedy je takisto menej zrážok. Vlhkosť je celý rok značne vysoká (okolo 70 až 90%).
Ročná priemerná teplota je 25 stupňov, v lete je okolo 27, v zime asi 21 stupňov. V horských oblastiach, môžu byť aj podstatne nižšie teploty (5-15 stupňov). Najchladnejšie mesiace sú december až február, najteplejšie júl a august. Vlhké severovýchodné pasáty zasahujú väčšinu územia, vďaka čomu sú letá znesiteľné a zimy teplé a príjemné. Ostrov leží v trópoch. Celoročne ho pasáty. Teplota morskej vody pri pobreží spravidla neklesá pod 24 ° C. Najvýdatnejšie prší v októbri, novembri a máji. V nížinách ročne spadne 600 - 1200 mm zrážok, v horách bývajú tieto hodnoty až dvojnásobné. Koncom leta a na jeseň sa v oblasti vyskytujú cyklóny. Obdobie hurikánov trvá od júna do novembra, toto môže so sebou priniesť aj mohutné záplavy.

5 Vodstvo
Na Kube nenájdete mohutné rieky či obrovské jazerá. Miestne rieky sú väčšinou krátke (nijaká nie je dlhšia ako 250 km), najväčšou riekou je Canto(250 km). V kubánskych teplých a čistých vodách žijú úchvatné rastlinné i živočíšne druhy. Tieto spolu s rozmanitými koralovými formáciami, podvodnými jaskyňami, kanálmi či útesmi priťahujú profesionálnych či „hobby“- potápačov z celého sveta.

6 Flóra a fauna
Kubánska fauna je bohatá a pestrá, vďaka izolácii od pevniny sa tu vyvinulo množstvo endemitických živočíchov. Žijú tu niektoré zaujímavé druhy, napríklad medovec menší, považovaný za najmenšieho vtáka na svete (samček váži okolo 1,5 g a meria asi 60 mm), najmenšia žaba na svete či malinký škorpión, ktorý narastie iba do dĺžky 14 mm. Nájdete tu krokodíly, asi 300 druhov vtáctva a bohatý podmorský život. Národným vtákom je trogon kubánsky, pretože jeho modro-bielo-červené perie symbolizuje kubánsku vlajku. Flóra za faunou v ničom nezaostáva, žiaden iný ostrov Antíl sa nemôže popýšiť takou rôznorodosťou rastlinných druhov. Viac než 50% miestneho rastlinstva tvoria jedinečné endemity. Medzi najkrajších zástupcov miestnej flóry patria orchidei, kaktusy či národný strom palma. Takmer štvrtinu plochy krajiny zaberajú chránené oblasti, nachádza sa tu takisto šesť prírodných rezervácií UNESCO.

Na celom ostrove uvidíte majestátne kráľovské palmy, kubánsky národný strom. Z ich dreva, kôry a listov sa vyrába nábytok či strechy. Z vlákien stromu guanábano, ktorý sa vyskytuje iba na Kube a je vysoký vyše 25 metrov, sa pletú typické klobúky, ktoré si môžete zakúpiť na trhu.

7 Hospodárstvo
Kubánska ekonomika je založená na štátnom vlastníctve, v malom množstve tu existujú aj súkromné podniky. Za dva piliere kubánskeho hospodárstva a zdroje najväčších príjmov pre Kubu sa považuje turistický priemysel a výroba potravín (najmä cukru). Dôležitú úlohu hrá i ťažký priemysel, farmaceutický priemysel či výroba známych cigár. Po páde Sovietskeho Zväzu sa Kuba dostala do ťažkostí, pretože išlo o jej významného obchodného partnera (asi tri štvrtiny svojho zahraničného obchodu realizovala so Sovietskym Zväzom), z krízy sa však postupne pomocou vlády dostala. Medzi súčasné hospodárske problémy krajiny patrí pokles cien najdôležitejších vývozných artiklov ako sú nikel a cukor, škody po hurikánoch a neisté svetové hospodárske podmienky.
Postupne sa krajina otvára svetu a v súčasnosti na Kubu prúdi i zahraničný kapitál. Kuba obchoduje s mnohými krajinami, napríklad s Čínou, Talianskom, Španielskom, Venezuelou či Francúzskom.

7.1 Poľnohospodárstvo
Pred tabak, kedysi druhý exportný produkt, sa dostali citrusové plody. Kuba však ročne vyvezie približne 100 miliónov cigár. Z poľnohospodárskych plodín sa pestuje dôležitá cukrová trstina, tabak, káva i ovocie. Cukor tvorí 75 - 85% kubánskeho exportu. Kuba je tretím najväčším svetovým pestovateľom cukrovej trstiny. Práve vďaka veľkému pestovaniu cukrovej trstiny sa Kuba nazýva aj „cukrovým ostrovom“. Pestovaním ryže a rozšírením chovu dobytka na mäso i mlieko sa Kuba snaží znížiť závislosť na dovážaných potravinách. Iné plodiny pestované na Kube sú banány, ryža, zemiaky a bôby. Hornaté oblasti ako Sierra Maestra, Cordillera de Guaniguanico a Sierra del Escambray sú pre kubánsky priemysel veľmi dôležité, lebo v ich stredných polohách sa pestuje najmä káva a tabak.

7.2 Priemysel
Priemysel Kuby je hlavne orientovaný na spracovanie cukrovej trstiny. Zvyšky spracovanej cukrovej trstiny sa využívajú na výrobu papiera a hnojív. Významné je aj spracovanie kakaa, kávy, južných plodín a iných poľnohospodárskych produktov, taktiež výroba rumu, kože, mydla, parfumov a piva. Popri potravinárskom priemysle a výrobe tabaku a rumu je veľmi dôležitý textilný, strojárenský a chemický priemysel. Chemický priemysel vyrába prevažne hnojivá a umelé vlákna. V strojárenskom priemysle je hlavne rozvinutá výroba poľnohospodárskych strojov. Nájdeme tu aj stavebnícky priemysel, v ktorom je významnejšia iba výroba cementu. Po revolúcii sa rozvinul aj farmaceutický priemysel. V súčasnosti 90% liekov na Kube sú domácej výroby. Kuba patrí k piatim vedúcim krajinám v odvetví biotechnológii. Vyrábajú si tu jedinečný liek proti zápalu mozgových blán.
Čo sa týka nerastného bohatstva, nachádza sa tu kobalt, chróm, železo, mangán, meď či nikel, soľ, ropa, zemný plyn. Patrí sem aj cín, kaolín, železo, olovo, zinok, antimón, wolfrám a  cementárenské suroviny. Kuba má štvrté najväčšie zásoby niklu na voľnom priestranstve na svete a nikel je tiež aj druhým najdôležitejším exportným produktom.

8 Obyvateľstvo
Kubánske obyvateľstvo je jedno z najrozmanitejších na svete. Čo sa týka rasového zloženia, žijú tu belosi (51 %), mulati (37 %), černosi (11 %) a iní (1 %), tieto čísla sú však len orientačné, pretože rozdiel medzi etnickými skupinami tu nie je veľmi zrejmý. Dve tretiny obyvateľov majú európsky pôvod (najmä španielsky), takmer jedna tretina africký. Pôvodné kmene takmer úplne vyhubili španielski kolonisti. Štruktúra obyvateľstva sa značne zmenila, keď sa na Kube začal vo veľkom vyrábať cukor, a Španieli sem doviezli viac než milión afrických otrokov. V polovici 19. storočia bolo zrušené otroctvo a na ostrov prišli lacné pracovné sily z Číny či Haiti. Počas nasledujúceho obdobia sa všetky tieto etniká značne premiešali a stali sa praotcami dnešných Kubáncov.

Väčšina obyvateľstva žije v mestách, štatistiky hovoria asi o troch štvrtinách obyvateľstva. V Havane žije podľa odhadov jedna pätina celkového obyvateľstva. Kubánci majú spomedzi všetkých štátov latinskej Ameriky najdlhšiu priemernú dĺžku života, 76 rokov.
Množstvo Kubáncov tiež žije v exile v USA.

8.1 Náboženstvo
Ústava zaručuje občanom slobodu vierovyznania. Väčšina obyvateľstva sa nehlási k nijakému vierovyznaniu (56 %), ostatní vyznávajú rímskokatolícke (39 %), evanjelické (3,3 %) a iné (1,7 %) náboženstvo. Hlbokú tradíciu tu majú aj afrokubánske kulty, ktoré vznikli zmiešaním kresťanstva, afrických a iných náboženstiev. Jedným z tradičných afrokubánskych kultov je tzv. „santería“, ktorej obrady sa nazývajú „orichas“ a spájajú kresťanstvo s rituálnymi prvkami. Preto sa nečudujte, ak na Kube uvidíte sochu kresťanského svätca hneď vedľa sochy nejakého afrického boha.
Väčšiu časť Castrovej vlády bola Kuba ateistickým štátom, on sám však nikdy nezakázal slobodu vierovyznania. Významným bol rok 1998, kedy Castro pozval na návštevu pápeža Jána Pavla II. Po tomto skutku sa zvýšil záujem o kresťanstvo a vylepšila sa pozícia cirkvi ako aj jej vzťah s vládou. Takisto boli po tridsiatich rokoch uznané Vianoce za deň pracovného pokoja.
 
9 Doprava
Zatiaľ čo na Kubu sa dá dostať jedine letecky, na pohyb po krajine poslúžia viaceré dopravné prostriedky.

Letecká

Národnou leteckou spoločnosťou je Cubana. Medzi spoločnosti, ktoré zabezpečujú lety na Kubu, patria British Airways, Iberia, Spanair, Air France či Aeroflot. Let z Londýna trvá asi 10 hodín. Kuba má 17 letísk, desať z nich obsluhuje medzinárodné lety. Najväčšie letisko sa nachádza v hlavnom meste. Z letiska sa do mesta dá dostať autobusom alebo taxíkom. Vnútroštátna letecká doprava zabezpečuje lety do všetkých väčších miest a turisticky obľúbených destinácií.

Železničná

Kubánsky systém železničnej dopravy bol kedysi najlepší v celej Latinskej Amerike. Avšak po škodách, ktoré napáchali prírodné živly, sa vlakom dnes dá ísť iba do určitých častí krajiny. Železničná sieť je dlhá 4 667 kilometrov. Železničná doprava však slúži hlavne pre nákladnú dopravu. Hlavným železničným uzlom je Havana, odkiaľ premávajú vlaky do viacerých miest. Hlavnou železničnou traťou je Havana – Santiago de Cuba. Za najlepší sa považuje nočný vlak z Havany do Santiaga.

Autobusová
Autobusová doprava je lacným spôsobom, ako spoznávať krajinu. Väčšina autobusov je vybavená klimatizáciou a spoje do obľúbených destinácii či väčších miest premávajú aj viackrát denne. Národnou autobusovou spoločnosťou je Astro (Asociaciones de Transportes por Omnibus), ktorá zabezpečuje dopravu do všetkých väčších miest a mestských štvrtí.
Čo sa týka mestskej autobusovej hromadnej dopravy v Havane, je to zážitok. Autobusy (v miestnej španielčine „guagua“) jazdia nepravidelne a súpreplnené. Odporúča sa požívať štátnu autobusovú spoločnosť Viazul, ktorá je najspoľahlivejšia a najpresnejšia. Zabezpečuje najväčšiu autobusovú dopravnú sieť v krajine, autobusy sú pohodlné, klimatizované a servis na úrovni.

Mestská a iná doprava
Mestská hromadná doprava je lacná, no turistom spôsobuje jej neprehľadnosť značné problémy. Takisto nie je veľmi spoľahlivá, preto bude lepšie používať radšej taxíky. Cesty sú dobre značené a dobre udržiavané, platí to najmä o hlavných cestách a diaľnicach, trochu horšie to môže byť na cestách druhej triedy. Na niektorých miestach však chýba dostatočné osvetlenie. Na šoférovanie nie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz, musíte mať však viac ako 21 rokov. Jazdí sa vpravo. Môžete tiež vyskúšať niečo na spôsob japonskej rikše - vozík ťahaný bicyklom, je to pomerne cenovo nenáročný a príjemný spôsob prepravy. Stopovať na Kube môžete, rátajte však s konkurenciou domácich a teda nižšími šancami na úspech.

10 Cestovný ruch

Kuba je ostrov, ktorý očarí vaše zmysly. V posledných rokoch rapídne vzrástol počet zahraničných turistov a Kuba sa stáva mimoriadne obľúbenou turistickou destináciou. Motívov na návštevu tejto krajiny môže byť mnoho: oddýchnuť si a okúpať sa na nádherných plážach, pozrieť si jednu z posledných komunistických krajín so špecifickou atmosférou, ale aj zatancovať si na temperamentné rytmy salsy či rumby, ktoré sa ozývajú z každého rohu.
Môžete sa tiež potápať a objavovať jedinečné koralové útesy, pozrieť si storočia staré pevnosti a strážne veže či koloniálnu architektúru. Pozornosť si tiež zaslúžia tabakové plantáže, prírodné parky či prekrásne hory.
 
Región Pinar del Río sa nachádza v najzápadnejšej časti ostrova. Iba málo oblastí sa môže popýšiť takou krásnou prírodou ako práve Pinar del Río, práve jedinečná fauna a flóra sú jeho najväčším lákadlom a často sa považuje za najkrajšiu kubánsku provinciu. Historických a kultúrnych pamiatok tu v porovnaní s ostatnými regiónmi nie je veľa, no úchvatná krajina vám to vynahradí. Ak ste teda milovníkom prírody a chcete vidieť niečo čo ste ešte nevideli, máte jedinečnú príležitosť. A miestny tabak je vraj najlepší na svete.
V rovnomennom meste si môžete vychutnať príjemný pokoj. Mesto Pinar del Río je jedným z najmalebnejších na Kube a dokázalo si udržať jedinečnú atmosféru, úplne odlišnú od ostatných kubánskych miest.

V meste sa nachádza okolo 20 múzeí, za návštevu stoja najmä múzeum umenia, prírodných vied či neoklasicistické divadlo. Takisto je tu mnoho tabakových tovární, ktoré sú otvorené pre verejnosť. Zaujímavá je predovšetkým tabaková fabrika Francisco Donatién, kde sa dnes vyrábajú klasické kubánske cigary. Typickú mozaiku krajiny tvoria tabakové plantáže medzi vápencovými kopcami.Neďaleko tiež leží prekrásny jaskynný systém s nádhernými krasovými útvarmi a podzemnými riekami, do ktorého patria napríklad jaskyne Cueva de Santo Tomás, jedna z najväčších objavených jaskýň dlhá takmer 50 km, Cueva de San Miguel alebo Cueva del Indio.
 
Provincia La Habana sa nachádza na severozápade ostrova. Rovnomenné hlavné mesto Kuby je mestom histórie, kultúry i zábavy, počet jej návštevníkov z roka na rok narastá. Havana je rušná a veselá prímorská oblasť s prekrásnymi plážami, mimoriadne cennou koloniálnou architektúrou, množstvom hotelov, reštaurácií i zábavných podnikov. Nechýbajú ani divadlá, múzeá, príjemné parky či športové strediská.

Provincia Matanzas sa vďaka mnohým francúzskym prišelcom premenila na jedno z najkrajších a najbohatších miest krajiny. Leží iba 60 km od hlavného mesta a je známa najmä bohatým afro-kubánskym folklórom. Takisto je jedným z regiónov z najrozvinutejším priemyslom, spracováva sa tu cukrová trstina a ťaží ropa. V provincii leží najznámejšia turistická destinácia Kuby, Varadero, ktorá je obľúbená predovšetkým vďaka príjemnému podnebiu, nádherným plážam a priezračnému moru. Okrem jedinečných prírodných krás tu však nájdete aj modernú sieť hotelov a rekreačných zariadení, množstvo rôznych barov, reštaurácií či športových stredísk na najvyššej úrovni.
Môžete sa vybrať na poznávanie blízkeho i ďalekého okolia, napríklad do mesta Matanzas. Často sa nazýva aj kubánskymi Aténami, mestom mostov či mestom básnikov. Na juhu provincie Matanzas sa nachádza dedinka Guama, rekonštrukcia Amero-indiánskych obydlí postavená na niekoľkých ostrovoch.

11 Kultúra
Kuba je pre zahraničných návštevníkov jedinečným kultúrnym zážitkom. Nájdete tu množstvo múzeí zameraných na históriu či kultúru Kuby, môžete obdivovať jedinečnú architektúru, sochárske či maliarske umenie, alebo si zatancovať pri temperamentných rytmoch. Mnohí svetoznámi umelci z oblasti literatúry, maliarstva, baletu, moderného tanca či divadla pochádzajú práve z Kuby. Pravidelne sa tu tiež konajú prestížne kultúrne podujatia, ktoré priťahujú svetovú tanečnú, divadelnú či hudobnú špičku.

Z pravidelných podujatí spomenieme napríklad tradičný festival hudby a tanca Folkcuba, obchodný veľtrh cigár, karibský festival Fiesta del Fuego, festival ibero-americkej kultúry, tanečné podujatie Cubadanza, festival akustickej hudby, medzinárodný baletný festival, známy havanský karneval (zvykne sa konať v období júla a augusta), karneval vo Varadere i Santiagu, jazzový festival či medzinárodný festival latinsko-amerického kina. Vybrať si skutočne máte z čoho.

Nesmieme vynechať samozrejme latinsko-americké rytmy, Kuba je totiž synonymom príjemnej a veselej hudby a tanca a práve hudba najlepšie vyjadruje kubánsku mentalitu. Určite vám preto odporúčame navštíviť miestne kluby, diskotéky či kabarety, nachádzajú sa v každom väčšom či menšom meste. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia najmä originálne kubánske rytmy ako mambo, ča-ča, el son či bolero, alebo známa salsa a rumba. Najznámejším tancom je danzón.

Najznámejšou kubánskou kapelou v našich končinách je pravdepodobne Buena Vista Social Club. Napriek tomu, že sú to už väčšinou starší páni, nemajú problém jazdiť po svete, koncertovať a šíriť pohodu a dobrú náladu všade tam, kam prídu. Čo sa týka nočného života, bohatý je najmä v turisticky navštevovaných oblastiach, napríklad vo Varadere alebo Havane. Môžete si dať vynikajúce miešané nápoje alebo sa naučiť salsu či mambo, tanečné kurzy sa ponúkajú takmer všade. Kubánci milujú kino a cez víkendy vidieť pred predajňami lístkov dlhé rady. Môžete si vybrať z rozmanitej svetovej ako aj domácej produkcie, filmy sú však dabované do španielčiny a len zriedkakedy majú anglické titulky.

12 Zaujímavosti
*Hlavné mesto Havana býva označovaná ako "Paríž Karibiku".
* Od roku 1969 boli v krajine zrušené Vianoce, obnovené boli až v roku 1998 po návšteve pápeža Jána Pavla II
* V máji 2006 bol kubánsky prezident označený americkým časopisom Forbes ako 7. najbohatšie hlava štátu na zemeguli, zhruba na úrovni britskej kráľovnej. Fidel Castro toto verejne v priamom televíznom prenose odmietol a okrem iného deklaroval, že nevlastní ani jeden dolár. Ak mu niekto toto vlastníctvo dokáže, tak sa zaviazal k tomu, že sa okamžite vzdá všetkých svojich štátnických funkcií.
* Na jednom námestí v Havane je pamätný pomník vyhladenie českých Lidíc, ktorý Kubánci inštalovali k prvému výročiu tohto barbarského aktu.
 
12.1 Spoločenské zvyky
bežným pozdravom je potrasenie rukou
niektorí Kubánci majú dve krstné mená, zvykne sa používať prvé z nich (ak vás sami neupozornia inak)
ako oslovenia použite señor (pre mužov) / señora (pre dámy)
ak vás domáci pozvú na návštevu a obed či večeru, patrí sa doniesť malý darček
v reštaurácii čakajte, kým vás čašník neusadí
účet v reštaurácii zaplatí iba jeden človek a nie každý sám za seba

12.2 Víza a colné pravidlá
Zakázaný je dovoz:
Prírodných výrobkov rastlinného i živočíšneho pôvodu.
Narkotík a omamných látok
Všetkých druhov pornografického materiálu
Živých zvierat
Povolený je dovoz:
Zaočkovaných domácich zvierat, no musíte mať so sebou náležitú dokumentáciu.
Strelných zbraní, ale iba ak sú určené na lov zveri a ak pri príchode obdržia náležité kubánske dovozné povolenie.
Primeraného množstva osobného majetku.
Najviac 200 cigariet alebo 50 cigár. (Pri väčšom množstve musíte zaplatiť clo.)
Najviac 2 litre alkoholických nápojov. (Pri väčšom množstve musíte zaplatiť clo.)
Najviac 10 kg liekov.
Zakázaný je vývoz:
Niektorých druhov zvierat a rastlín, lastúr, starožitností, drahých kovov a vecí, ktoré sa môžu považovať za súčasť národného bohatstva.
Výrobkov z krokodílej kože, korytnačieho panciera alebo čierneho koralu.
Miestnej meny.
Povolený je vývoz:
Najviac 50 cigár alebo 200 cigariet
Najviac liter rumu alebo dva litre iného alkoholického nápoja
Najviac 500 g kávy

13 Vláda
Kuba je socialistická republika. Na čele republiky stojí predseda Štátnej rady, ktorý je zároveň najvyšším predstaviteľom výkonnej moci a predsedom vlády. Štátnu radu (el Consejo de Estado) menujú členovia Národného zhromaždenia ľudovej moci (la Asamblea Nacional del Poder Popular), jednokomorový parlament, ktorý má v rukách zákonodarnú moc. Členovia Národného zhromaždenia (vyše 600 členov) sú volení každých päť rokov, polovicu navrhuje združenie poslancov a delegátov, druhú polovicu občania.
Fidel Castro je najvyšším predstaviteľom štátu a vlády, prvým tajomníkom komunistickej strany a najvyšším veliteľom ozbrojených síl. Tzv. Comité de Defensa de la Revolución (Komisia obrany revolúcie) monitoruje všetkých ľudí a ich činnosť. Niektorí kritici považujú súčasnú vládu za diktatúru (v krajine existuje iba jedna politická strana - Kubánska komunistická strana), jej zástancovia ju však vyhlasujú za ľudovú demokraciu.

13.1 Fidel Castro
Narodil sa 13. augusta 1926 v Mayarí. Vyštudoval právo a keď sa štátnym prevratom dostal k moci Batista, Fidel sa mu postavil na odpor. V roku 1953 spolu s ďalšími rebelmi napadli kasárne v Santiagu, no úspech nedosiahli. Castro bol uväznený a po amnestii odišiel do exilu do Mexika. Tam však nezaháľal a pripravoval napadnutie Kuby. Toto sa mu podarilo 2. decembra 1956, kedy spolu Ché Guevarom a ďalšími rebelmi pristáli na kubánskom pobreží a zahájili revolúciu (priplavili sa na známej lodi Granma). Po víťazstve sa Castro stal najprv ministrom obrany, neskôr predsedom vlády, až kým si nezískal súčasné postavenie...

14 Záver
Dúfame, že sa nám podarilo naplniť náš úvodný cieľ, ktorý bol predstaviť vám Kubu. Našou úlohou bolo zhruba vás oboznámiť so životom na Kube a podať vám stručné informácie o tejto krajine. Dúfame teda, že sa nám podarilo vás zaujať. Krása Kuby sa dá len veľmi ťažko opísať slovami. Najlepšie si to dokážeme vychutnať len priamym kontaktom s touto krajinou. Temperamentní ale milí ľudia, hudba a tanec na každom kroku, slnko a more to je to čo dokáže ľudí očariť a čo treba zažiť na vlastnej koži...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu