Stredozemné more

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 536 slov
Počet zobrazení: 6 697
Tlačení: 432
Uložení: 422

Stredozemné more - vznik

Stredozemné more je v súčasnosti jedno z najzaujímavejších morí. Nájdeme tu pestrú faunu a flóru pochádzajúcu z rôznych oblastí (Atlantik a Červené more) a rôzne typy prostredia. Môžeme tu pozorovať stretávanie chladnomilných (arktických) živočíchov a rastlín s teplomilnými (subtropickými a tropickými). Všetky zvláštnosti Stredozemného mora sú odvodené od jeho histórie.

Dnešné Stredozemné more je pozostatkom prehistorického oceánu Tethys. Tethys sa kedysi dávno (cca pred 135 mil. rokov) spojil s práve vzniknutým Atlantickým oceánom. Taktiež bol prepojený s tropickým Indopacifikom. Neustálym posuvom kontinentálnych dosiek sa však z oceánu vyzdvihovala pevnina. Tethys bol uzatváraný zo všetkých strán vzniknutými pohoriami. Tak sa uzavrelo prepojenie s Indopacifikom v oblasti dnešného Suezu. Asi pred 12mil. rokov sa začalo zužovať aj spojenie Stredomoria s Atlantikom až zostali medzi nimi len dva hlboké prielivy. Avšak aj tieto spojenia boli prerušené cca pred 7 mil. rokov v dôsledku poklesu hladiny o 100 m. V Antarktíde sa vtedy vytvorili mohutné ľadovce. Stredomorie pravdepodobne úplne vyschlo (nie je to úplne jednoznačné). Táto katastrofa spôsobila vyhynutie veľkého množstva druhov živočíchov a rastlín.

Asi pred 5,5 mil. rokov došlo k znovuzrodeniu Stredomoria v dôsledku obrovského zemetrasenia, ktoré zrútilo hrádzu pred Gibraltárom. Trvalo tisíce rokov kým sa Stredozemné more opäť naplnilo. Hladina morí na celom svete sa vtedy znížila o 10 - 20 m. Priemerná hladina Stredozemného mora v súčasnosti je stále o 10 - 15 cm nižšia ako hladina Atlantického oceánu. Vyparovaním sa stráca toľko vody, že do neho trvalo vteká niekoľko miliárd m3 vody z Atlantického oceánu a to Gibraltárskym prielivom.

Po zrútení hrádze došlo k vlnám osídľovania Stredozemného mora. V priebehu striedania ľadových a medziľadových dôb bolo more osídľované striedavo chladnomilnými a teplomilnými druhmi z Atlantiku. Akékoľvek zmeny populácii sa však uskutočňovali len v západnej časti Stredozemného mora. V roku 1869 bol otvorený Suezský prieplav, čím sa obnovilo spojenie s Červeným morom a tým aj s Indopacifikom. Kanál preťal aj dve slané vnútrozemské jazerá a jeho vysoká slanosť zabraňovala osídľovaniu Stredozemného mora živočíchmi s Červeného mora a naopak. Až okolo roku 1960 slanosť poklesla na hranicu zhruba 45‰ a tak sa začala meniť aj východná časť Stredozemného mora. Doposiaľ sem preniklo okolo 50 druhov tropických rýb a viac než 20 druhov rias.

Stredozemné more - dnes

Stredozemné more dnes zaujíma plochu 2,7 mil. km2. Napriek tomu je len malým vodným telesom. ktoré zaberá menej ako 1% z hladiny všetkých svetových vôd.

Podmorský chrbát vedúci medzi Sicíliou a Tunisom v hĺbke 400 m rozdeľuje Stredozemné more na východnú a západnú časť. Obidve polovice sú ďalej rozdelené do menších morí, ktorých stred tvoria jednotlivé panvy na morskom dne: medzi Španielskom a Marokom leží Alboránska panva, medzi Alžírskom, Francúzskom a Sardíniou leží Baleárska panva, medzi Talianskom a Korzikou leží Ligurská panva. medzi Sardíniou, Sicíliou a Talianskom leží Tihérska panva. Historicky najznámejšie sú Jadranské more a Egejské more. Na západ od Egejského mora leží Iónska panva.

Priemerná hĺbka Stredozemného mora je 1498 m a max. hĺbka klesá do 5120 m a nachádza sa na juh od polostrova Peloponéz. Všetky morské druhy živočíchov a rastlín Stredozemného mora pochádzajú z Atlantického oceánu a časť z Červeného mora (pozri históriu). Väčšina z nich sa prisťahovala asi pred 15 000 rokmi, po skončení poslednej doby ľadovej. Nájdeme tu však aj endemické druhy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Stredozemné more #kanaly a prieplavy sveta #stredozemné more hranice #vnutrozemne more #stredozemné ore #more


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu