Česko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: hermina (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 287 slov
Počet zobrazení: 1 116
Tlačení: 91
Uložení: 96

Česko

Česko, dlhý tvar: Česká republika, je stredoeurópskyštát. Na západe susedí s Nemeckom, na severe s Poľskom, na juhovýchode so Slovenskom, a na juhu s Rakúskom. Česko tvoria Čechy, Morava a české Sliezsko.

Podnebie má mierne a prechodné. Povrch tvoria pahorkatiny a niekoľko pohorí. Pohoria sú Krkonoše, Biele Karpaty, Chřiby. Najvyššia hora je Sněžka. Hlavné mesto je Praha, iné väčšie mestá sú Brno, Plzeň, Liberec či Ostrava. Česko je priemyselný štát, zo všetkých štátov Európskej únie tu priemysel tvorí najviac percent HDP. Česko vzniklo 1. januára1969 pod názvom Česká socialistická republika, ako jedna z dvoch republik v Československej socialistickej republike. Od roku 1999 je Česko členom NATO a od 1. mája2004 je členom Európskej únie.

Kurz česká koruna (CZK) – Česká republika 

Prírodné podmienky

Geografia

Česko má spoločné hranice so 4 krajinami. Na západe hraničí s Nemeckom v dĺžke asi 810,7 km, z toho so Saskom 453,9 km a s Bavorskom 356,8 km. Z juhu hraničí s Rakúskom v dĺžke 466,1 km, na východe so Slovenskom na 251,8 km dlhej hranici a na severe s Poľskom, pričom dĺžka hranice je podľa českých údajov 761,8 km, a podľa poľských údajov až 789,89 km.

Najnižšie položeným miestom je bod odtoku Labe z krajiny pri Hřensku, s výškou 115 m n. m. Najvyšším miestom je vrchol Sněžky, 1602 m n. m. Najvyšším umelým bodom je vrchol televízneho vysielača na vrchu Praděd, 1654 m n. m.

Z fyzicko-geografického hľadiska leží Česko na rozhraní dvoch horských sústav. Západnú a strednú časť tvorí Česká vysočina, majúca prevážne ráz pahorkatín a stredohorí (Šumava, Český les, Krušné hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky). Na východe územia zasahujú výbežky Západných Karpát (Beskydy).

Kurzová kalkulačka – česká koruna 

Z celkové plochy Česka leží 52 817 km2 (67 %) v nadmorskej výške do 500 m, 25 222 km2 (32 %) vo výške 500 až 1 000 m a iba 827 km2 (1,05 %) vo výške nad 1 000 m. Priemerná nadmorská výška činí 430 m.

Národné motto: Pravda vítězí

Štátna hymna: Kde domov můj

Miestny názov

 • dlhý

Česká republika

 • krátky

Česko

Hlavné mesto

Praha

Najväčšie mesto

Praha

Úradné jazyky

čeština

Štátne zriadenie

Prezident
Predseda vlády

republika
Václav Klaus
Jan Fischer

Vznik

1. január1993

Susedia

Nemecko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko

Rozloha
• celková
• voda (%)

 
78 866 km² (114.) 
1 590 km² (2,0 %)

Mena

česká koruna (CZK)

Medzinárodný kód

CZE / CZ

Medzinárodná poznávacia značka

CZ

 

Geológia

Územie Česka tvoria dve rozsiahle geologické jednotky Český masív a Západné Karpaty.

Český masív je hrasťová štruktúra tvorená predmezozoickým kryštalinikom s premenenými a vyvretými horninami a jeho sedimentárny obal. Je súčasťou hercýnskeho orogénu, no bol postihnutý aj mladšou zlomovou tektonikou. Člení sa na niekoľko oblastí: Moldanubickú, Kutnohorsko-svrateckú, Stredočeskú, Krušnohorskú, Lužickú a Moravsko-sliezsku oblasť. Tieto bloky prekambrického až paleozoického veku, boli spojené v priebehu hercýnskeho vrásnenia, pričom sa nasunuli smerom na sever na Východoeurópsku platformu.

V priebehu triasu bola oblasť prevažne vynorenou časťou Pangey a tvorila tzv. Vindelický val, ktorý oddeľoval alpídnu Tethýdu od platformného germánskeho vývoja na severe. Oblasť bola po zvyšok mezozoika striedavo zaplavovaná epikontinentálnym morom. Neskôr v priebehu terciéru sa na túto konsolidovanú oblasť nasunul z juhu a východu alpsko-karpatský orogén. Východná časť Českého masívu sa pod zaťažením príkrovmi flyšového pásma postupne ohýbala a spôsobila vznik karpatskej predhlbne. V kvartéri do oblasti zasahoval v priebehu ľadových dôb kontinentálny ľadovec, ktorý z oblasti Škandinávie priniesol početné bludné balvany a ďalší exotický materiál. Kvartérny pôdny pokryv sa vyznačuje značnou variabilitou. Najrozšírenějším typom pôd v Česku sú hnedé pôdy.

Vodstvo

Územie krajiny tvorí rozvodie oddeľujúce povodie Severného, Baltského a Čierneho mora. Hlavnými tokmi sú tu Labe (370 km) s Vltava (433 km), v oblasti Moravy rieka Morava (246 km) s Dyjou (306 km) a v Sliezsku Odra (135 km) s Opavou (131 km).

Klíma

Podnebie sa vyznačuje vzájomným prenikaním a miešaním oceánskych a kontinentálnych vplyvov. Je charakteristické západným prúdením s prevahou západných vetrov, intenzívnou cyklonálnou činnosťou a pomerne hojnými zrážkami. Prímorský vplyv sa projevuje hlavne v Čechách a na Morave. V Sliezsku už pribúda vplyvov kontinentálnej klímy z východu. Veľký vplyv na podnebie má i nadmorská výška a reliéf.

Živá príroda

Flóra a fauna v Česku svedčí o vzájomnom prenikaní hlavných smerov, ktorými sa v Európe šírilo rastlinstvo a živočíšstvo. Lesy sú prevažne ihličnaté a zaberajú asi 33 % celkovej rozlohy krajiny.

Dejiny

Pravek a starovek

Prvé doklady o tomto osídlení v podobe artefaktov siahajú až do staršej kamennej doby, zhruba 28 000 rokov pred Kr. Od 5. storočia pred Kr. obývali Česko Kelti, neskôr Germáni.

Stredovek a novovek

V 6. storočí na územia dnešného Česka prišli slovanské kmene. V 7. storočí sa ich časť stala súčasťou Samovej ríše. V 9. storočí slovanské kmene na Morave vytvorili Veľkú Moravu. Čechy sa zjednotili v 10. storočí pod vedením dynastie Přemyslovcov (vládli v rokoch 924 - 1306). Územný rozsah približne zodpovedajúci dnešnému bol dosiahnutý v 11. storočí po pripojení dnešnej Moravy.

Celé dnešné územie štátu patrilo k rímskonemeckej ríši počas celej jej existencie (10. stor. - 1806). Okrem toho Česko - podobne ako Uhorsko (a teda aj Slovensko) - v rokoch 1526 - 1918 patrilo k habsburskej monarchii, teda rakúskej monarchii, a tým pádom bolo v rokoch 1804-1867 zároveň súčasťou Rakúskeho cisárstva, v rokoch 1867-1918 bolo zároveň súčasťou Rakúsko-Uhorska.

Od 13. storočia do konca druhej svetovej vojny bolo pohraničie Čiech aj Moravy (neskôr označované ako tzv. Sudety) obývané Nemcami (vysídlení boli po druhej svetovej vojne). Azda najvýznamnejším českým panovníkom bol rímskonemecký cisár Karol IV. v 14. storočí; založil Karlovu univerzitu, nechal vybudovať Karlov most, Karlštejn a pod. Za Karla IV. Česko dosiahlo svoj najväčší územný rozmach (dočasne k nemu patrilo až Brandebursko s Berlínom), územia na severe v dnešnom Nemecku a Poľsku však Česko postupne stratilo v 17. a 18. storočí.

Česko bolo spustošené Husitským povstaním (1415 - 1536) a tridsaťročnou vojnou (1618 - 1648). Počnúc tridsaťročnou vojnou nastal asi na 150 rokov hlboký hospodársky, politický a kultúrny úpadok a silná germanizácia Česka (tzv. doba temna). Koncom 18. storočia nastúpilo české národné obrodenie. V rámci Rakúsko-Uhorska (1867-1918) bolo Česko na rozdiel od Slovenska súčasťou podstatne vyspelejšej, rakúskej časti monarchie.

20. a 21. storočie

Po prehre Centrálnych mocností v prvej svetovej vojne a následneho pádu monarchie vstúpili spoločne so Slovákmi do novej Česko-slovenskej republiky. Významnú úlohu na vzniku republiky mal český prof. Tomáš Garrigue Masaryk (1850 - 1924), Edvard Beneš (1884 - 1948), ale aj slovenský rodák Dr. Gen. Milan Rastislav Štefánik (1880 - 1919).

V roku 1938 kontroloval nemecký diktátor Adolf Hitler nemecky hovoriacich Sudetov a potom prepadol zvyšok krajiny. Vyhlásený bol Protektorát Čechy a Morava, ktorý bol pripojený k Nemeckej ríši. Počas druhej svetovej vojny došlo na území protektorátu k niekoľkým menším ľudovým povstaniam a vzburám (napr. Pražské povstanie v roku 1945), v podstate však nemali nejakú významnú funkciu k zastaveniu vojny.

Po druhej svetovej vojne došlo k obnoveniu Česko-Slovenska. Po víťazstve Komunistickej strany v českej časti štátu, došlo k februárovému prevratu roku 1948. nastolená bola komunistická diktatúra. Totalitný režim odstránila až nežná revolúcia v roku 1989. Následne sa, v roku 1993 Česko-Slovensko pokojnou cestou rozdelilo na Slovensko a Česko. Samostatné Česko 12. marca1999 vstúpilo do severoatlantického vojenského paktu NATO a 1. mája2004 do Európskej únie.

Politický systém

Česko je demokratická parlamentná republika. Výkonnú moc má prezident a vláda, ktorá vydáva nariadenia a navrhuje zákony. Zodpovedá sa Poslaneckej snemovni. Hlavou štátu je prezident, volený každých päť rokov oboma komorami Parlamentu. Prezident navrhuje ústavných sudcov, ktorých musí schváliť Senát, za určitých podmienok môže rozpustiť Poslaneckú snemovňu a vetovať zákony (okrem ústavných). Takisto vymenúva predsedu vlády a ďalších jej členov na návrh predsedu. Prijíma demisiu predsedu vlády a jeho prostredníctvom aj od jednotlivých členov vlády.

Český parlament je dvojkomorový, s Poslaneckou snemovňou a Senátom. Do Poslaneckej snemovne sa volí 200 poslancov každé štyri roky na základe pomerného zastúpenia. Raz za dva roky sa voľbami obmení tretina Senátu na základe dvojkolových väčšinových volieb. Každý z 81 senátorov má šesťročný mandát.

Na prvý polrok 2009 prebralo Česko od Francúzska predsedníctvo Rade EÚ.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu