Spracovanie čaju

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 230 slov
Počet zobrazení: 3 221
Tlačení: 290
Uložení: 296
Spracovanie čaju

Zber čaju
Štvrtým rokom po výsadbe čajovníka sa pristupuje k prvému zberu (obr. 7-8). Čajovník dáva úrodu približne 30 rokov. Čím sú jeho lístky mladšie, tým je čaj kvalitnejší. Preto lístky oberajú ročne až štyrikrát- vo februári, v apríli, na začiatku mája a na jeho konci. V oblastiach, kde nie sú časté obdobia dažďov (Cejlón, India), sa čaj zberá 15 až 30-krát do roka, teda takmer každý 8. až 16. deň. Od vrcholu smerom nadol kvalita lístkov klesá.

Existuje aj zber mechanizovaný pomocou strojov. Je podstatne rýchlejší a lacnejší, ale nekvalitnejší. Používa sa spravidla len v Japonsku a v Rusku.
 
Porovnanie výroby zeleného a čierneho čaju
Čierny a zelený čaj pochádzajú z rovnakého čajovníka a líšia sa iba spôsobom spracovania (obr. 10 a 12). Pri výrobe čierneho čaju ako pri väčšine čajov sa lístky nechajú najprv zvädnúť a strácajú pritom 30% svojej vlhkosti. Potom nasleduje zvinovanie, fermentovanie alebo oxidovanie (premena organických látok a rastlinných produktov pôsobením enzýmov) a sušenie. Povrch lístkov sa pri tom naruší. Nakoniec sa vzdušný kyslík spojí s vystupujúcimi šťavami z buniek a vyvoláva určitý druh kvasenia. Tým sa chuť čaju mení. Oproti tomu lístky zeleného čaju sa hneď sušia. Šťava z buniek v nich zostáva uzavretá, nemôže nastúpiť proces fermentácie. Až teraz dochádza k zvinutiu lístkov. Prebytočná tekutina tak odchádza postupne. Koniec je rovnaký, lístky sa rýchlo vysušia, roztriedia a zabalia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#soč #čaj, slovensko


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu