Matka – Július Barč-Ivan

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 18.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 277 slov
Počet zobrazení: 1 367
Tlačení: 114
Uložení: 115

Matka – Július Barč-Ivan  

Matka: Dej sa odohráva v chudobnej baníckej chalupe. V pokojný podvečer matka sedí pri stole a čaká na staršieho syna Jana, kým príde zo šichty. Navštívi ju suseda a matka jej rozpráva o svojich predtuchách. Po odchode susedy sa jej zjaví obraz mladšieho syna, ktorý sa vracia z Ameriky. Medzi jej synmi boli vždy napäté vzťahy, Jano sa už cíti pánom domu a svojho brata Paľa nemal veľmi rád. Matkina predtucha sa splnila. Paľo sa vrátil živí a zdravý. Namiesto peňazí však priniesol iba darčeky, mame modlitebnú knižku a Janovi nôž.

V ďalšej vidine sa matke objaví hrozná scéna, zdá sa jej, že Jano zabije brata. V obavách pred zhoršením vzťahov medzi bratmi nahovára matka Paľa aby radšej odišiel, aby predišiel nešťastiu. Bratský vzťah narúša aj vzťah ku Kate. Bola Paľovým dievčaťom pokým neodišiel do Ameriky, vtedy mu ju Jano prebral. Kata však násilníckeho Jana nemá rada a v kútiku srdca stále miluje Paľa. Potajme naňho myslí a príde ho pozvať na zábavu, ba ponúka mu aj prácu u svojho otca na gazdovstve.

Matka tuší katastrofu a preto v snahe ochrániť Paľa ho posiela preč. Zdá sa, že situácia sa upokojila. Paľo a Kata si našli spoločnú reč a chystajú svadbu. Paľo to príde oznámiť matke. Jana ovládne žiarlivosť, zlosť a nenávisť a agresívne zaútočí na brata, siahne aj na nôž, ktorý mu Paľo daroval. Zúfalá matka chce zabrániť bratovražednému boju. Postaví sa medzi nich a Jano nechtiac zabije vlastnú matku. Až teraz sa prejaví pravý charakter bratov. Paľo chce vziať vinu na seba a ísť za brata do väzenia, Jano však v poslednej scéne pochopí svoj čin a prizná sa k vražde.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu