Jamajka

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 21.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 159 slov
Počet zobrazení: 5 264
Tlačení: 425
Uložení: 463

JAMAJKA “out of many, one people”

1  Úvod
Ak máte chuť na teplo v ktorékoľvek ročné obdobie, navštívte Karibskú oblasť, konkrétne Jamajku. Teplota tu príliš nerozhoduje. Pohzbuje sa tu od 25-29 stupňov celzia. Mierne podnebie sa vyskytuje v horských oblastiach. Letné mesiace sú horúce a dni zimných mesiacov tiež. Jediný problém sú tu zrážky, obzvlášť v časti Blue Mountain na východnej časti ostrova. Trvajú tu pomerne dlho. Od mája po november. No našťastie sú pomerne rýchle a pomimo nich si môžete užiť aj tropické slnko.

1.  Základné informácie

Geografia:
Oficiálny názov: Jamaica
Hlavné + najväčšie mesto: Kingston
Rozloha: 10991 km
Správne členenie: 14 obcí (parisnes)
Najvyšší bod: Blue Mountain Peak (2256 m. n. m.)
 
Obyvateľstvo:
Úradný jazyk: angličtina
Počet obyvateľov: sčítanie 2005 – 2731 832
Hustota obyvateľstva: 245/km
Gramotnosť: 85%
Nezamestnanosť: 16,2%
Priemerná dĺžka života: 74rokov
Rasové a národnostné zloženie: černosi (76%), mulati (15%), indovia (1,3%), iné(7,7%)
Náboženstvo: evanielici (56%), rastafariáni (5%), rímskokatolíci (4,9%), iné (34,1%)
 
Štátny útvar:
Vznik: 6. august 1962
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Hlava štátu: kráľovná Alžbeta ïï. zastúpená generálnym guvernérom Patrickem Allenem
Predseda vlády: Percival James Patterson
Štátny sviatok: prvý augustový pondelok (deň nezávislosti)
Mena: jamajský dolár 
 
História
Najskôr na Jamajke žili Arawakovia, ako sa indiáni volali, boli to mierumilovní ľudia a na Jamajke žili v harmónii. Svoju krajinu nazývali “xaymaca”, čo v preklade znamená zem dreva a vody. Takto to bolo až do roku 1494 kedy tento ostrov objavil Krištof Kolumbus. Od vtedy bola kolonizovaná Španielskom, čím sa stala španielskou državou. Noví vládcovia založili na ostrove plantáže cukrovej trstiny, na ktorých pracovalo domorodé obyvateľstvo-Arawakovia. Španielske vykorisťovanie indiánskeho obyvateľstva viedlo takmer k jeho vyhubeniu, takže museli dovážať čiernych otrokov zo západnej Afriky.

Toto otroctvo je považované za jedno z najrutejších v dejinách. Otroci však medzi sebou udržiavali akúsi vnútornú komunitu a často si spievali.
Preto väčšinu obyvateľov tvoria potomkovia černošských otrokov. Roku 1655 obsadilo Jamajku britské vojsko a do roku 1660 odtiaľ španielov vytlačilo a o dva roky neskôr bola na Jamajke prijatá prvá ústava zakotvujúca funkciu guvernéra a bolo prijaté aj ľudové zhromaždenie. Taktiež bol zavedený dvojkomorový parlament. Roku 1670 tu Španieli uznali britskú nadvládu. V polovici 18. storočia mala Jamajka svoje najlepšie hospodárske obdobie. Jej bohatstvo pochádzadlo predovšetkým z rozľahlích plantáží cukrovej trstiny a z obchodu s otrokmi. Jamajka bola hlavnou britskou kolóniou produkujúca cukrovú trstinu.
 
6. augusta 1962 sa Jamajka stala nezávislím štátom vrámci Commonwealthu.
V tento deň bola Britská štátna vlajka spustená dolu a s veľkou radosťou a hrdosťou konečne jamajské obyvateľstvo vytiahlo na stožiar svoje vlastné farby – čierna, zelená, žltá a červená.

Geografia Jamajky
3  1.  Poloha
Po ostrovoch Haiti a Kube je Jamajka tretí najväčší ostrov Veľkých Antíl v Karibskej oblasti. Najbližšie ostrovy sú Kuba, ktorá je vzdialená okolo 145 kmsmerom na sever a Haiti, kam sa dostaneme po 190 km smerom na východ.
 
3 Podnebie
Jamajské pobrežie je úzke plné rozmanitých zátok. Jedným z významných znakov je veľká škála nadmorských výšok – od 150 m až k najvyššímu bodu ostrova 2256 m. Vätšina povrchu ostrova má vápencové zloženie, Blue Mountains je komplex geologicky odrážajúcich rozmanitou históriou, zahrňujúcu sopečnú činnoť i metamorfné aktivity. Tunajší park má tri rôzne horské pásma. Okrem hôr doplňujú krajinu taktiež údolia a roviny. Nížiny sa tiahnu po juhu krajiny. Päť hlavných nížin -Vere, St Jago, George´s, Liguanea a Pedro - sú tunajšími miestami pre ich predovšetkým zemedielsky zamierenú ekonomiku. Skalnaté pobrežie Jamajky je lemované korálovými útesmi. Vnútrozemie je hornaté s vápencovými a krasovými plošinami.
 
Pohoria zaberajú tri štvrtiny územia. Najvyšší štít Blue Mountain Peak, ktorý meria 2256 m. n. m. sa nachádza na juhovýchodnej časti ostrova. 25% územia pokrývajú lesy, úrodné pôdy. Nachádza sa tu veľariek a vodopádov, jaskýň. Na ostrove rastú stálo-zelené tropické lesy a savany s veľkým množstvom kaktusov. Jamajka leží v hurikánovom pásme Atlantického oceánu, preto kvôli prudkým búrkam občas ostrov utrpí značnú škodu. Hurikány Charlie a Gilbert zansiahli Jamajku zanechávajúc po sebe obrovské škody a množstvo obetí.
 
4  Hospodárstvo
V posledných rokoch sa Jamajka zmenila z agrárnej krajiny na priemyselnú. Aj keď je poľnohospodársky obrábaná polovica  rozlohy ostrova a v poľnohospodárstve je zamestnaná polovica obyvateľstva, hospodársky zisk z ťažby a z priemyselnej výroby je šesťkrát vyšší.
Hlavnými pestovanými plodinami sú cukrová trstina, banaánz, citrusové plodiny, káva, tabak a kakao. Krajina má bohaté buxitové ložiska, k rozvoju jeho ťažby došlo hlavne po druhej svetovej vojne a v súčasnosti zaujíma Jamajka vo vývoze bauxitu popredné miesto na svete. Táto surovina dôležitá hlavne pre výrobu hliníku tvorí 70 % exportu, po ňom nasleduje cukor, banány a citrusové plody. Okrem toho má Jamajka rozvinutý potravinársky a textilný priemysel. Roku 1973 založila Jamajka spolu s Barbadosom, Guayanou, Trinidavom a Tobagom karibské hospodárske spoločenstvo (CARICOM). Roku 1977došlo k čiastočnému zoštátneniu bauxitového priemyslu. Poľnohospodárstvo, najdôležitejšie hospodárske odvetvie Jamajky, sa nachádza v zložitej situácii, lebo 97 % poľnohospodárskych podnikov tvoria malé, nerentabilné hospodárstva. Ťaží sa najmä bauxit, sádrovec a vápenec.
 
Obyvateľstvo
Na Jamajke žije 2 731 832 obyvateľov. Hustota zaľudnenia je 249 obyvateľov na km. V roku 2001 viacej ako 60 % obyvateľov nemalo doma ani kohútik s pitnou vodou. 23,7 % se muselo deliť o záchod s ostatnými rodinami. Roku 2007 bola nezamestnanosť na Jamajke až 35%. V niektorých mestských častiach bola dokonca na 57 %. Väčšinu obyvateľov tvoria potomci černošských otrokov, ktorí sem boli dovážaní v 17. a 18. storočí, a preto 95 % Jamajčanov sú černosi alebo mulati. Okrem toho žije na ostrove čínska, indická a belošská menšina.
 
Momentálne väčšina obyvateľstva žije v mestách, z toho dve tretiny v hlavnom meste Jamajky v Kingstone. Prudký rast počtu obyvateľov miest vyvoláva politické a sociálne napätie a časté nepokoje. Roku 1986 vzrástla inflácia na 25 %, tretina obyvateľstva v produktívnom veku je bez práce a ceny potravín oproti roku 1983 sa zvýšili na trojnásobok.
 
Kultúra
Osobitná karibská kultúra vznikla vďaka množstvu rás a taktiež náboženstva, ktoré se tu navzájom stretli. Muža spoznáte podľa dredov a ženy nosia dlhé sukne a zakryté hlavy. Jamajka je domovom hudobných štýlov Reggae a Ska, v oblasti reggae je najvýraznejšou postavou Bob Marley so svojou kapelou The Wailers, zo ska je tu potom populárna slávna hudobná skupina Skatalites.
 
 
6. Bob Marley
Každý, kto bol na Jamajke, si mohol všimnúť, že tam žiadne fakty neplatia. “Fakty, veci a haraburdy, to je všetko iba hromada nezmyslov," spieva Marley v jednej zo svojich piesní. Marley bol asi najznámejším členom rastafariánskeho hnutia, ktoré považuje marihuanu za svätú bylinu, a posledného etiópskeho cisára Haile Selassieho za stelesneného boha. Rastafariáni hlásajú návrat černochov do pôvodnej vlasti Afriky.
 
Bob Marley sa narodil 6. februára 1945 a zomrel 11. mája 1981 vo veku 36 rokov. Bob je mnohými považovaný za proroka rastafariánstva. Bol synom bieleho dozorcu na plantáží, ktorý si zobral osemnásťročnú černošku.
 
"Nemám voči sebe predsudky. Môj otec bol biely a moja matka bola čierna. To ma robí miešancom. Nestojím na nikoho strane. Nestojím na strane belochov a nestojím ani na strane černochov. Stojím na strane Boha. Toho, ktorý ma stvoril a spôsobil že pochádzam od bielych aj čiernych." V júli 1977 si však pri svojej obľúbenej hre, futbale, zranil palec. Po vyšetrení mu objavili nádor.. Marley odmietol amputáciu, pretože rastafariáni veria, že telo musí byť "celok":

„Rastafarián nepodstúpi amputáciu. Nedovolím, aby bol človek rozobraný.“
Marley odmietol všetky chirurgické zákroky a hľadal iné prostriedky, ktoré by neboli v rozpore s jeho náboženským presvedčením. Takisto odmietol spísať záveť, na základe rastafariánskeho presvedčenia, že spísanie závetu je potvrdenie smrti, ktoré naruší nekonečnosť ľudského života. Zomrel v nemocnici Cedars of Lebanon v Miami na Floride ráno 11. mája 1981 vo veku 36. Jeho posledné slová pre jeho syna Ziggyho boli "Za peniaze život nekúpiš." Marley vystrojili štátny pohreb na Jamajke, ktorý kombinoval prvky Etiópskej ortodoxnej cirkvi a rastafariánskych tradícií. Bol pochovaný v hrobke neďaleko jeho rodného mesta s jeho gitarou Gibson Les Paul, futbalovou loptou, marihuanovým pukom, prsteňom, ktorý nosil každý deň a ktorý mu dal etiópsky princ Asfa Wossen a Bibliou. Mesiac pred smrťou obdržal jamajský Rád za zasluhy (Order of Merit). "Keď sa smeješ,smeje sa s tebou celý svet.Keď plačeš,plačeš sám"
 
 
Absolútne najrozšírenejším náboženstvom na Jamajke je Kresťanstvo, ale najznámejšie náboženstvo spojované s Jamajkou je Rastafariánstvo. To sa vyznačuje napr. vegetariánstvom, odporom k „pohanskej“ medicíne a nosením dredov a pletených rasta čapíc. V súvislosti s Jamajkou sa tiež stretnete s inými farbami, ako majú na vlajke, Rastafariáni totiž považujú za svoju svätú zem (Zion) okrem Jamajky tiež Afriku, do „rasta“ farieb teda patrí okrem čiernej, zelenej a žltej tiež červená.
 
Hlavnou postavou rastafariánstva je Boh - Jah Rastafari, ktorého ztelesnením je bývalý etiópsky císár ako historicky doložený priamy potomok kráľa Šalomúna a kráľovny ze Sáby. Rastafariánstvo obsahuje radu prvov prevzatých z judaizmu a kresťanstva. Biblia vyznávačou rastafariánstva je tzv. Holy Piby (biblia čierneho človeka), ktorá bola zostavená v rokoch 1913 – 1917. Je v podstate zhodná s křesťanskou, bola v podstate upravená, aby bola priateľnejšia pre čiernych – v chápaní rastov šlo ale len o odstránenie rasistických protičernošských zásahov do ich textu prevedených belochmy. Rastovia bojují proti „Babylonu“, tj. svetu, v ktorom sa darí klamstvu, korupcii, hríchom, nenávisti, kde moc, bohatstvo a osobná prestíž sú stavané nad lásku, česť a hodnotu života.

Za posvätnú rastlinu sa považuje marihuana. Fajčenie marihuany je považované za úplne normálne a zákonom nezakázané. Na Jamajke rastie marihuana ako burina, Jamajčania ju teda používajú úplne ku všetkému, varia z nej, robia z nej laná, odolné oblečenie. Napriek tomu že je fajčenie marihuany na Jamajke mimo zákon, Jamajčania jej fajčia veľa a majú to skoro ako národný šport. Na Jamajke sa pre konope uchytilo mnoho výrazov (napr. kaya, ganja, ...). Na uliciach ju bežne ponúkajú takmer po každých 100 metroch a niekde i častejšie.
 
V spojitosti s hudbou sa marihuana objavila prvýkrát v roku 1910 v džezovom klube v meste New Orleans a začala sa sa tak písať spoločná historia hudby a „trávy“.Drvivá väčšina muzikantov od toho obdobia- či to boli 20-te, 30-te, 60-te alebo 90-te roky, napísala aspoň jednu pieseň pod vplyvom „marijánkovej“ cigarety. Najmä šesťdesiate roky boli vďaka hnutiu hippies ako stvorené pre túto drogu.. Zvuk hudby v 70-tych rokoch neurčovali hippies a marihuana, ale marihuana a reggae z Jamajky.
 
Pre Jamajku je tipický aj rum. Jamajský rum patrí ku klasickým nápojom tejto krajiny a používa sa všade – pri náboženských ceremoniáloch, v ľudovom liečiteľstve, pri rodinných stretnutiach a podobne. Považuje sa naviac za jeden z najlepších na svete a dodnes sa veľmi vychvaľuje. Dlho sa rum považoval za nápoj bitkárov nižšej triedy, až začiatkom 20. storočia ho vzala na milosť i kultivovaná spoločnosť.

Doprava
Na Jamajke sú dve medzinárodné letiská: Sangster International Airport v Montego Bay a Norman Manley International Airport v Kingstonu. Letisko Sangster International je primárnym bodom vstupu pro vätšinu turistov. Pre navštívenie krajiny sú potrebné víza. Je prísne zakázané dovážať nebezpečné drogy (vrátane marihuany), mäso, čerstvé ovocie, kávu, med, zeleninu a zbrane.

Kingston
Kingston je hlavným mestom Jamajky a jej kultúrnym centrom. Je najväčším prirodzeným prístavom v Karibiku (siedmy najväčší na svete). Leží na južnom pobreží ostrova a je najväčším anglicky hovoriacim mestom v Karibiku. Kingston vznikol v roku 1692 po veľkom zemetrasení, ktoré zničilo pôvodné hlavné mesto Port Royal. Uvádzía sa, že Kingston má okolo 700.000 obyvateľov, ale nikdo nevie, aké veľké toto mesto vlastne skutočne je, keďže sa neustále rozširuje vďaka novým stavbám na predmestí. Současný Kingston je moderný a veľmi rušné mesto. Jedným z pilierov ekonomiky je cestovný ruch. V prístave nájdete moderné výletné lode a pomerne rozvinutú turistickú infraštruktúru. Neďaleko mesta Kingston je medzinárodné letisko. V meste je dostatok ubytovania, reštaurácií, obchodíkov so suvenírmi a príležitostí k zábave a nočnému životu. U prístavu sa konajú pravidelné remeselné trhy.

Nejnavštěvovanějším cieľom v meste Kingston je Bob Marley Museum.
Mezi ďalšie atraktívne ciele patrí African Museum s exponátmi zameranými na africké dedičstvo na ostrove Jamajka. Oddýchnuť si môžete v parku s názvom William Grant Park, alebo môžete pokračovať na Ward Theatre, divadlu ktoré má 1000 miest a preslávilo sa jamajskú pantomímu. Kingston je mesto so zachovanými starými budovami v rezidenčných štvrtiach is radou veľmi moderných budov. Má však aj svoju odvrátenú tvár, ktorú sú slumy na jeho okraji.
 
Kingston má najvyššiu mieru kriminality z miest v karibskej oblasti. Je to hlavne kvôli obchodu s drogami. Keď sa človek pohybuje po novom Kingstone, vôbec by to nepovedal. Všade je poriadok, ľudia sú v pohode. Až kým nestretne obyčajnú pouličnú policajnú hliadku a zistí, že vyzerajú ako naši kukláči - nepriestrelné vesty, samopaly, na hlavách prilby. Miestni hovoria, že ak človek nemá nič spoločné s kriminálnikmi, tak sa nemá čoho báť. Na Jamajke momentálne  dlhodobo žijú 4 Slováci. A traja z nich sú vo vazeni...
 Marihuana…
 
Záver
Jamajku ako tému projektu, som si vybrala kvôli tomu, že k nej prechovávam platonickú náklonnosť.  Nikdy som nenavštívila túto krajinu, no dúfam, že sa mi to raz podarí a uvidím krajinu zeme, na ktorej žijú ľudia so špecifickou kultúrou a s myslením, ktoré nikde inde nenájdem.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#jamajka #primárna ponuka mesta žilina #rastafariánstvo #najnebezpecnejsie letiska sveta #čitatelska gramotnost


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu