Planéta pravdy

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 273 slov
Počet zobrazení: 2 692
Tlačení: 211
Uložení: 219
Planéta pravdy (Rozprávka)
Nasledujúca stránka je odpísaná z učebnice dejepisu, ktorú používajú na planéte Mun. Hovorí sa v nej o veľkom vedcovi menom Brun (všimnite si, že všetky slová sa tam končia na „un": napríklad nehovorí sa luna, ale „lun lun". Kukurici sa hovorí „hm kukuricun", cibuli „lun cibuľun", atď.). Tak počúvajte:

Vynálezca Brun žil dvetisíc rokov, nateraz je zakonzervovaný v chladničke, z ktorej sa prebudí o 49 000 storočí, a znova začne žiť. Bol ešte dieťaťom v plienkach, keď vynašiel stroj na výrobu dúhy. Tento stroj fungoval na vodu a mydlo, ale namiesto jednoduchých bublín vychádzali z neho dúhy všetkých veľkostí, ktoré sa mohli ťahať z jednej strany oblohy na druhú a dali sa použiť na všeličo, aj na vešanie a sušenie bielizne. Keď sa Brun v detskom útulku hral s dvoma paličkami, vynašiel vrták na vŕtanie dier do vody. Tento vynález vysoko oceňovali najmä rybári a krátili si ním čas, keď ryby nebrali.

V prvej základnej vynašiel stroj na šteklenie hrušiek, hrniec na smaženie ľadu, váhu na váženie mračien, telefón, ktorým sa možno zhovárať s kameňmi, hudobné kladivo, ktoré pri zatĺkaní klincov hralo prekrásne symfónie, atď.

Trvalo by veľmi dlho, keby sme chceli spomenúť všetky jeho vynálezy. Uvedieme iba najslávnejší, totiž stroj na hovorenie klamstiev. Fungoval na žetóny*. Za jeden žetón* sa dalo počuť štrnásťtisíc klamstiev. Tento stroj obsahoval všetky nepravdy sveta: ktoré ľudia už povedali, ktoré práve vymýšľali a ktoré budú môcť vymyslieť v budúcnosti. Keď stroj začal odriekať všetky možné klamstvá, ľudia boli nútení hovoriť vždy pravdu. Preto planéta Mun sa volá aj Planétou pravdy.



(*žetón - okrúhly pliešok namiesto mince. Používa sa obyčajne do telefónnych alebo iných automatov.)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Namiesto #rozprávka o planéte


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu