Austrália

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 21.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 681 slov
Počet zobrazení: 10 332
Tlačení: 485
Uložení: 541

Austrália  

Úvod

Na svete je mnoho štátov a miest, ktoré sú pre našinca neznáme a veľmi málo dostupné. Jedným z týchto miest je aj Austrália. Je tajuplným svetadielom, ktorý je v mysli mnohých spojený s klokanmi, rozsiahlymi púšťami, bušom a farmami. Ak si k tomu pridáme ešte neodmysliteľné pláže, more a oceán, vznikne neodolateľný kút sveta priťahujúci množstvo turistov a hlavne nadšencov vodných športov, pretože Austrália ponúka možnosť vodnej rekreácie takmer po celý rok. Práve kvôli moru, teplému podnebiu a množstvu turistov sa život na tejto strane zemegule veľmi odlišuje od všetkého, na čo sme zvyknutí doma a v blízkom okolí nášho starého európskeho kontinentu. Akoby práve toto podnebie dodávalo Austrálčanom optimizmus, úprimnosť, dobrú náladu a stály úsmev na perách, ktorý by mohli rozdávať snáď celému svetu. Práve toto sú dôvody, prečo som si Austráliu vybral ako tému môjho projektu, a tak sa budem snažiť ju aj Vám trochu priblížiť.

1 VŠEOBECNÝ PREHĽAD 

1.1 Poloha

Austrália je najmenším a najredšie zaľudneným kontinentom na Zemi. Svojou polohou je odľahlá od ostatných svetadielov: 13 000 kilometrov od Južnej Ameriky a 350 kilometrov od Ázie. Leží na južnej pologuli, medzi 118° až 153° východnej zemepisnej dĺžky a 10° až 39° východnej zemepisnej šírky. Najsevernejším bodom pevniny je Yorkský mys, najjužnejším bodom South East Point, najvýchodnejším Byronov mys, a najzápadnejším Príkry mys. Austrálsky ostrovný kontinent omývajú vody Indického oceánu (na severe Arafurské a Timorské more, na juhu Veľký austrálsky záliv), Tasmanovho a Korálového mora Tichého oceánu. Podľa Austrálčanov aj vody Južného oceánu, ktorý však my zahrňujeme do oceánu Indického. Jeho pevninská časť je takmer taká veľká ako Spojené štáty bez Aljašky. Jej meno pochádza z latinského "australis", v preklade "južná"( Terra australis incognita- Neznáma južná zem)

1.2 História

50.000 rokov obývali krajinu domorodí obyvatelia, až kým Austráliu neobjavili portugalskí, španielski a holandskí moreplavci. Prvý Angličan, ktorý pristál na austrálskom pobreží, bol bývalý pirát William Dampier, odradila ho však nehostinná krajina a preto zakrátko odplával. V roku 1770 pristál na východnom pobreží kapitán James Cook, no skutočná kolonizácia začala až v roku 1788, keď sem dorazili prvé anglické lode, ktoré sem priviezli prvých osadníkov a trestancov. Briti totiž prevážali svojich odsúdencov do kolónií v Amerike, a keďže tu vypukla Vojna za nezávislosť a väznice v Anglicku boli preplnené, hľadali nové miesta, kde by mohli odvážať svojich trestancov. Prvá kolónia sa volala Nový Južný Wales a najprv slúžila ako trestanecká kolónia.

Vďaka vynikajúcej pracovnej sile, ktorú tvorili väzni, začala krajina rýchlo rásť a čoskoro sa objavili dediny či väčšie mestá. Doviezli sa sem ovce, ktoré sa chovali pre vlnu a mäso. Do roku 1830 bol dovoz trestancov ukončený a väzňov nahradili anglickí farmári a osadníci. Vyľudnená krajina bola k dispozícii každému, kto mal o ňu záujem a bol ochotný na nej pracovať. V polovici 19. storočia tu miestni objavili ložiská zlata, čo pritiahlo mnoho dobrodruhov a spôsobilo „zlatú horúčku“. Počet obyvateľov sa teda rapídne zvýšil a vzniklo šesť kolónií. Túžba obyvateľov po

Austrália sa zúčastnila oboch svetových vojen a utrpela obrovské straty na životoch. Jej ekonomika sa postupne rozvíjala a dnes hrá Austrália dôležitú úlohu vo svetovom dianí.

1.3 Základné informácie 

1.3.1 Základná charakteristika
Oficiálny názov: The Commonwealth of Australia
Štátne zriadenie: demokratická zväzová republika
Administratívne členenie:  6 zväzových štátov (v zátvore sú uvedené hlavné mestá): Nový Južný Wales(Sydney), Queensland(Brisbane), Južná Austrália(Adelaide), Tasmánia(Hobart), Viktória(Melbourne), Západná Austrália(Perth)

2 federálne teritóriá (territory): Teritórium austrálskeho hlavného mesta, Severné teritórium(Darwin)

7 zámorských území (overseas territory): Ashmorov a Cartierov ostrov, Austrálske antarktické teritórium, Vianočný ostrov, Kokosové ostrovy, Ostrovy Koralového mora, Heardov ostrov, Norfolk
Hlava štátu: Kráľovná Alžbeta II. zastupovaná generálnou guvernérkou- Quentin Bryce
Hlavné mesto: Canberra
Mena: austrálsky dolár (1 dolár = 100 centov)
Časové pásmo: GMT + 8 až 10 hod. V lete o hodinu viac
Národný sviatok: 26.1. (Australia Day)

1.3.2 Obyvateľstvo
Počet: 20 090 437 (údaj z roku 2005)
Hustota: 2 obyv./ km2
Prirodzený prírastok: 1,1%
Gramotnost: 99%
Náboženstvo: rímskokatolícke 27%, anglikánske 24%, protestantské 20%, ortodoxné 20%
Pôvodní obyvatelia, ktorý obývali ostrov do roku 1788, teda do príchodu Európanov, dnes tvoria iba malú časť obyvateľstva. V súčasnosti žijú v rôznych častiach Austrálie, v mestách, na pobreží, či v odľahlých oblastiach. Nedá sa však hovoriť o jednej kultúre, ale o množstve rôznych kultúr, praktík a zvykov, ktoré sa navyše miešajú s modernými myšlienkami a zvykmi.
Prvými imigrantmi boli britskí odsúdenci, zväčša Európania ako napríklad Taliani či Gréci. Zlatá horúčka pritiahla obrovské množstvá Britov, Írov, Číňanov, ale i Afgancov. Po druhej svetovej vojne začali prichádzať ešte väčšie vlny prisťahovalcov zo všetkých kútov sveta.

Austrálčania sú milí a priateľskí ľudia. Majú veľký zmysel pre humor, radi rozprávajú vtipy a hrajú sa so slovíčkami. Milujú šport a všetky aktivity v prírode. Odhaduje sa, že vyše 6 miliónov ľudí (z celkového počtu asi 20 miliónov) je členom aspoň jednej športovej organizácie. Voľný čas trávia okrem športovísk aj na rôznych kultúrnych podujatiach, na plážach a v príjemných reštauráciách či baroch.

Hovorí sa, že Austrálčania sú jedným z najsúťaživejších národov na svete, čo sa prejavuje v mnohých oblastiach, vrátane trhu práce.

Okrem štandardnej angličtiny sa tu zoznámite s jedinečnými dialektmi, na ktoré si však ľahko zvyknete. Domáci sa s vami radi porozprávajú a hrdo vám ukážu všetky miestne krásy a rarity. Väčšina Austrálčanov žije na pobreží, pretože vnútrozemie krajiny je veľmi suché, veľkú časť tohto územia zaberajú púšte a táto oblasť trpí nedostatkom vody. Je úžasné, ako sa Austrálčania starajú o životné prostredie. Netýka sa to iba ochrany prírody, ako sú hory, rieky, lesy či oceány, ale i miest. Austrálčania svoju krajinu milujú a sú hrdí na to, že majú čistú a krásnu domovinu.

1.3.3 Geografické údaje
Rozloha: 7 686 848 km2
Najvyšší bod: Mt. Kosciusko 2 228m
Najnižší bod: Eyrovo jazero -16m
Najväčšie jazero: Eyrovo jazero 9 500 km2
Austrália je najväčším ostrovom, no zároveň najmenším kontinentom. Táto jedinečná krajina sa môže popýšiť unikátnou prírodnou scenériou, nedotknuté pláže sú protikladom rušných miest, tropické pralesy plné života tvoria kontrast k drsným horám a rozľahlým púšťam...
Austrália je šiestou najväčšou krajinou na svete a jedinou krajinou, ktorá sa rozkladá na celom kontinente. Napriek tomu, že rozlohou je o 50% väčšia ako Európa, má najnižšiu hustotu obyvateľstva – kilometer štvorcový obývajú v priemere iba dvaja obyvatelia, pretože rozľahlé územia najmä v strede a na horúcom severe sú celkom neobývané. Väčšina obyvateľov žije na pobreží, predovšetkým na juhovýchodnom, kde sa nachádzajú najväčšie mestá.
Austrália je zároveň najplochejším kontinentom, veľkú časť krajiny tvoria púšte a nekonečné roviny, pohoria sa nachádzajú na východe krajiny. Najväčšou riekou je rieka Murray s prítokmi Darling, Murrumbigee alebo Lachlan. Väčšinu austrálskeho vodstva tvoria potôčiky, ktoré pri nedostatku dažďa vysychajú.

2 TURIZMUS

2.1 Sydney

Sydney je hlavné mesto štátu Nový Južný Wales a tiež najväčšie a najstaršie mesto v Austrálii, založené v roku 1788. S predmestiami má dnes viac ako 4 milióny obyvateľov a je jedným z dvoch najvýznamnejších austrálskych finančných, dopravných, obchodných a kultúrnych centier, pričom tým druhým je Melbourne.

Je tiež významným svetovým a domácim turistickým lákadlom a je pravidelne vyhlasované za jedno z najvhodnejších miest na život na svete. Obdiv si získalo vďaka svojmu prístavu, prekrásnemu pobrežiu, teplému a príjemnému podnebiu a kozmopolitnej kultúre. V posledných rokoch si Sydney zlepšilo svoje dobré meno ako hostiteľské mesto Olympiády v roku 2000.

Sydney sa nachádza na východnom pobreží Austrálie. Z východu je obklopené Tichý oceánom a zo západu je ohraničené Modrými horami. V Sydney sa nachádza najväčší prírodný prístav na svete, Port Jackson, ako aj viac ako 70 pláží, vrátane svetoznámej pláže Bondi. Rozlohou 1687 km2 sa Sydney s predmestiami približuje rozlohe širšieho Londýna, no má iba 50% jeho populácie. Metropolitná oblasť Sydney zahŕňa až 12145 km2, ale väčšina tohto územia spadá pod národné parky a neobývané oblasti.

Najzaujímavejšími miestami v Sydney sú Prístavný most (Harbour Bridge) a budova opery (Sydney Opera House). V prístave sa každoročne 26. decembra začína jachtársky pretek Sydney - Hobart. Ďalšou známou stavbou je tzv. Sydney Tower, vyhliadková veža v centre mesta, ktorá je druhou najvyššou stavbou na južnej pologuli. Darling Harbour v tesnej blízkosti centra mesta je ďalšou z populárnych turistických atrakcií. Sydney má tiež zaujímavý systém metra, nachádzajú sa tu filmové štúdiá spoločnosti Fox a olympijský park. V Sydney sa každoročne koná tiež festival gayov a lesbičiek, tzv. Mardi Gras. Sydney je sídlom austrálskej burzy cenných papierov, austrálskej centrálnej banky a šiestich univerzít.

2.2 Canberra

Canberra je hlavné mesto Austrálie a s počtom obyvateľov 325 000 najväčšie vnútrozemské mesto. Nachádza sa na severe v Austrálskom hlavnom teritóriu (ACT), 300 kilometrov na juhozápad od Sydney a 650 km na severovýchod od Melbourne. Canberra bola vybraná ako miesto budúceho hlavného mesta krajiny v roku 1908 ako kompromis medzi Sydney a Melbourne. Medzi austrálskymi mestami je raritou, keďže je postavená podľa podrobného plánu. V medzinárodnej súťaži o dizajn mesta vyhral architekt Walter Burley Griffin a stavba sa začala v roku 1913. V roku 1927 sa parlament a vláda presunuli z Melbourne do Canberry a Canberra sa stala hlavným mestom Austrálie. Canberra je sídlom austrálskej vlády, parlamentu, najvyššieho súdu a ďalších vládnych organizácií a agentúr. Federálna vláda je v Canberre najvýznamnejším zamestnávateľom i prispievateľom do miestneho rozpočtu. Canberra je tiež vyhľadávaným turistickým strediskom pre domácich i zahraničných turistov.

2.3 Ayers rock

Asi 350 kilometrov na juhozápad od Alice Springs, malého mestečka v "červenom strede Austrálie", leží jeden z prírodných divov našej zemegule: AYERS ROCK. Môžeme ho prirovnať k takým divom sveta ako sú Viktóriine vodopády v Afrike, alebo Grand Kanyon v Colorade v USA. Je to asi 350 metrov vysoké skalisko - monolit. Má 13 kilometrov po obvode a 3 kilometre naprieč. Pri pohľade zhora má tvar elipsy z jedne strany pretiahnutej do trojuholníka. Za jasného počasia je červenej farby. Počas západu či východu slnka farby postupne mení, čo pri pozorovaní človek ani nezbadá, no ak si potom pozrie fotky skutočne uvidí ten rozdiel. Počas dažďa nadobúda tento krásny monolit farbu do hneda. Prší tu len pár krát do roka, takže turista musí mať šťastie aby dážď vystihol. Keďže skala je jeden obrovský balvan, pri búrke sa z neho valí množstvo malých vodopádov. Vrcholec skaly je pokrytý nespočetnými jamami vyhĺbenými dažďom.

Ayers rock sa v reči domorodcov - aboriginee - povie ULURU, podľa skalného ducha, ktorý v ňom vraj sídli. Je pre nich posvätným miestom a preto si neželajú aby naň turisti liezli. Napriek tomu vplyvom peňazí sú výstupy povolené. Ale len do 8,00 hodiny ráno - je na vás, či ten výstup absolvujete, alebo nie - ide o vec rešpektu a výstup je vždy vo výletoch zahrnutý. Po 8,00 hodine je asi 1-hodinový výstup (podľa ľudskej zdatnosti) zakázaný, kvôli príliš vysokým teplotám, ktoré sprevádzajú toto pásmo. Teplota 45 stupňov C tu v lete nie je výnimkou. S balvanom je späté množstvo legiend a rituálov domorodých obyvateľov. V súvislosti s tým existujú miesta, na ktoré by ste nemali vstúpiť ani ich fotiť. Na stenách môžete nájsť rôzne maľby. Existuje taktiež povera, ktorá hovorí, že toho, kto si zo skaly odensie čo i len malý úlomek postihne nešťastie.

2.4 Veľká koralová bariéra

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na Zemi. Súčastne je aj najväčším živým organizmom na Zemi, zaberajúcim plochu takmer 250 tisíc km2 od mysu York na severe Austrálie takmer až po Brisbane na juhu.  Je dlhá okolo 2 000 km, široká 300-2 000m a možno ju vidieť z vesmíru. Od pobrežia je vzdialená väčšinou 8-180 km. V roku 1981 bola zaradená medzi biosférické rezervácie UNESCO. Bariéru tvorí približne 3 000 korálových útesov, ostrovov, ostrovčekov a lagún. 

3 ZAUJÍMAVOSTI

3.1 Šport

Austrálčania sú, ako o sebe sami hovoria športom posadnutí, milujú ho a sú veľmi súťaživí. Praktizujú mnoho druhov športových aktivít a väčšina z nich sa vďaka príjemnému podnebiu vykonáva vonku. Najobľúbenejším športom je rugby. V upravenej bezkontaktnej forme sa hrá bežne v parkoch jako u nás fotbal. Ďalším športom je kriket. Ide asi o druhý najobľúbenejší šport a cez víkendy si ho môžete vychutnať aj v televízii. Deti ho hrávajú cez prestávky v škole, a v parkoch či na plážach môžete vidieť celé rodiny hrať spolu. Golf je tretím najhrávanejším športom a počet golfových ihrísk je veľmi vysoký. Golf tu hrajú príslušníci všetkých sociálnych vrstiev a môžete sa pridať k jednému z mnohých golfových klubov. Na pobreží je nesmierne obľúbené veslovanie a surfing hlavne v oblasti Gold Coast. Vďaka vynikajúcim podmienkam ja Austrália považovaná za jedno z nejlepších miest na surfovanie.

3.2 Jedlo a pitie

Dobré jedlo a víno sú pre Austráliu charakteristické tak ako slnko a surfovanie. Reštaurácie, kaviarne, vinárne či trhy podráždia vaše zmysly nádhernými farbami a vynikajúcimi vôňami. Austrália je siedmym najväčším výrobcom vína a miestne vína patria medzi najlepšie na svete, tak ich nezabudnite ochutnať. Turisti sú zvyčajne očarení rôznorodosťou jedál a špeciálnymi ingredienciami, pretože i tu sa mieša pôvodná kultúra s rôznymi európskymi či ázijskými vplyvmi. Austrália má kulinárske vplyvy snáď z každej krajiny sveta a je rajom na ochutnávanie rôznych jedál.   Imigranti z každej krajiny sem doniesli i svoje typické jedlá a prísady, preto tu môžete ochutnať snáď všetko. Nájdete tu nekonečné množstvo jedální, barov, reštaurácií či stánkov ponúkajúcich voňavé a chutné špeciality. Ochutnajte čerstvé ovocie a zeleninu, dary mora či hovädzie a jahňacie mäso pripravené na mnohoraké spôsoby. Najväčší vplyv má ázijská kuchyňa, nasleduje ju grécka a talianska s cestovinami a morskými špecialitami. Starší Austrálčania dodržiavajú tradičné britské menu.

Austrálčania milujú zemiaky a najmä omáčky. Bez ohľadu na to, čo jete, musíte mať na tom omáčku. Najobľúbenejšia je paradajková, vyrába ju množstvo výrobcov a má rôzne príchute. Vyrábajú sa tu tiež výborné syry všetkých typov a chutí. Spôsob stravovania závisí od kultúrneho pozadia konkrétneho človeka resp. rodiny. Austrálske rodiny s európskymi koreňmi budú napríklad podávať európske jedlá, no vďaka globalizácii a množstvu kultúr v krajine sa hranice strácajú a kulinárske vplyvy sa miešajú.

Raňajky väčšinou pozostávajú z cereálií, toastu a ovocia, spolu s veľkou kávou s mliekom a ovocným džúsom. Na obed, čo je okolo 12.00, si Austrálčania zvyknú dať hamburger alebo obložený sendvič, koláč, alebo austrálske obľúbené mäsové pirohy. Večera sa skladá z mäsa, zeleniny a samozrejme zo zemiakov.

Austrálčania milujú barbecue, ktorú zvyknú volať „barbie“. Je to vlastne grilovanie mäsa alebo klobás, ktoré sa jedia s chlebom a omáčkou. Barbecue sa môže konať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu, stačí mať len chvíľu voľného času a zopár priateľov okolo. Obzvlášť obľúbená je cez víkendy.

Nápoje: Rýchlosť, akou Austrálčania pijú alkohol, je neuveriteľná. Pravdepodobne je to ešte pozostatok z doby, kedy boli krčmy a bary otvorené len do šiestej a keďže ľudia končili s prácou o piatej, mali len hodinu na to, aby si dali zopár pív. Pivo je najobľúbenejším alkoholickým nápojom v Austrálii, no musí byť veľmi studené. Vďaka rastúcej kvalite austrálskych vín a ich klesajúcej cene sa víno stáva čoraz populárnejším. Najdôležitejšie vinice sa nachádzajú v okolí Perth-u, Sydney, Melbourne či Hobart-u, a najznámejšou oblasťou je Barossa Valley neďaleko Adelaide. Austrálske bary zvyknú byť otvorené do desiatej večer, obľúbené puby do polnoci.

Každý austrálsky štát má vlastné pravidlá čo sa týka konzumácie alkoholických nápojov a ich predaja, takže sa radšej informujte vopred podľa toho kam máte namierené, niekde je napríklad zakázané pitie alkoholu na verejných priestranstvách (ako napríklad v parkoch či na pláži) a za nerešpektovanie týchto zákonov môžete dostať pokutu. Pitie alkoholických nápojov je povolené od 18 rokov. Fajčenie nie je povolené v každom reštauračnom zariadení. Niekde sú špeciálne vyhradené priestory pre fajčiarov, no ich počet rýchlo klesá, a to aj napriek tomu, že počet fajčiarov je tu veľmi veľký.

3.3 Naj…

Z Austrálie pochádza 95% vzácnych opálov a 99% všetkých čiernych opálov 
Nájdete tu vyše 10.000 pláží, viac než v akejkoľvek inej krajine.

Kengura je austrálskym unikátom a v súčasnosti sa týmto cicavcom darí viac než v časoch osídlenia kontinentu, odhady hovoria o tom, že tu žije až 40 miliónov kusov čo je dvojnásobne viac ako obyvateľov.

Austrália je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho mäsa, je prvá v chove oviec a v produkcií ovčej vlny, je piata v ťažbe uránu.

Najdlhší úsek neprerušenej rovnej železničnej trate na svete prechádza cez planinu Nullarbor a je dlhý 478 kilometrov.

Najdlhší súvislý plot na svete známy ako „plot dingo“ sa nachádza v Queenslande, je 5.531 kilometrov dlhý a 1,8 metra vysoký a jeho cieľom je ochrániť ovce od domorodých psov. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu