Charakteristika osoby

Slovenský jazyk » Gramatika

Autor: celestina (18)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 28.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 233 slov
Počet zobrazení: 1 081
Tlačení: 64
Uložení: 86

Charakteristika osoby

- slohový útvar publicistického štýlu, pri ktorom využívame opisný slohový postup, tento žáner volíme vtedy, keď chceme opísať nejakú osobu, jej výzor a povahu, charakteristika osoby zahŕňa vonkajšíaj vnútorný opis

Vonkajšia charakteristika (=opis) opisuje vonkajšie znaky osoby. Treba tu spomenúť charakteristické črty opisovanej osoby (ryšavé vlasy, jazvy, okuliare). Pri opisovaní vzhľadu danej osoby postupujeme smerom zhora nadol, t.j od hlavy k nohám, nie naopak. Snažíme sa pritom spomenúť čo najviac detailov, aby sme charakterizovanú osobu čo najlepšie vystihli. Začať môžeme typom postavy (vysoká, priemerná, štíhla, športová). Ďalej opisujeme dĺžku, farbu a kvalitu vlasov, oči, pery, plecia, ruky, brucho, nohy, atď.

Vnútorná charakteristika sa zameriava na vlastnosti a povahové črty človeka. Keď píšeme vnútornú charakteristiku osoby, je dobré mať na pamäti, že nikto nie je dokonalý a každý má aj dobré, aj zlé vlastnosti. Preto by opisované kladné a záporné stránky osobnosti mali byť vyvážené. Môžeme uviesť napríklad tri dobré a tri zlé vlastnosti.

Priama charakteristika pomenúva vonkajšie a vnútorné rysy človeka jednoznačne a „polopate”, zatiaľ čo nepriamacharakteristika je viac obrazná a opisná.

Príklad 1

  • Priama charakteristika: Marek je vysoký a urastený muž.
  • Nepriama charakteristika: Marek je chlap ako hora.

Príklad 2

  • Priama charakteristika: Andrea je úprimná, dôveryhodná a spoľahlivá osoba.
  • Nepriama charakteristika: Andrea nemá problém povedať, čo si myslí. Je typ človeka “čo na srdci, to na jazyku”. Vždy dodrží slovo a priatelia sa na ňu môžu spoľahnúť v každej situácii.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vonkajsia charakteristika #Charakteristika osoby


Odporúčame

Slovenský jazyk » Gramatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu