Toxoplazmóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 247 slov
Počet zobrazení: 1 541
Tlačení: 130
Uložení: 128

Toxoplazmóza

Charakteristika. Zoonóza prenosná na človeka. Je to nákaza domácich mačiek a voľne žijúcich zvierat. Vyskytuje sa v dvoch formách:

Vrodená – vzniká v tehotenstve a transplacentárne sa prenáša na plod – dochádza k potratu, alebo k pôrodu mŕtveho plodu.

Získaná – priebeh inaparentný alebo abortívny. Klinicky sa prejavuje zdurením uzlín- krčných, šijových, podčeľustných.

Vzácna je gynekologická forma – sprevádzaná opakovanými potratmi, očná forma – chorioretinitída, mozgová – život ohrozujúca u pacientov s ťažkým postihnutím imunity.

Výskyt. Vyskytuje sa sporadicky na celom svete.

Pôvodca nákazy. Toxoplazma gondii – črevný parazit vyskytujúci sa u mačiek – tvorí cysty.

Inkubačný čas – 10 dní.

Prameň pôvodcu nákazy. Cicavce (psy, ošípané, ovce, kozy, dobytok), hlodavce (zajace), vtáky (holuby). Mačka – finálny hostiteľ.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia (kontaminované potraviny), kontakt (spojovkový vak, poranená koža), transplacentovo (primoinfekcia matky). Faktor prenosu – nedostatočne tepelne upravené mäso obsahujúce oocysty, sekundárne kontaminované potraviny, voda, kontaminované ruky, znečistené pieskovisko. Prenosochorenia z človeka na človeka je možný len pri vrodenej forme infekcie.

Imunita. Čiastočná.

Preventívne opatrenia. Osobná hygiena rúk pri styku so zvieratami a pôdou, dostatočná tepelná úprava mäsa a vnútornosti – pečeň, surové vajcia. Ochrana vody a potravín pred

znečistením oocystami. Nekŕmiť mačky surovým mäsom a vnútornosťami. Denná dezinfekcia a likvidácia mačacích exkrementov. Chrániť detské ihriská a pieskoviská pred mačacími výkalmi. Z profesionálneho hľadiska používať ochranné pracovné pomôcky pri práci.

Represívne opatrenia. V ohnisku nákazy pátrať po prameni pôvodcu nákazy a prenose nákazy. Epidemiologické vyšetrovanie zamerané na kontakt so zvieratami, na konzumáciu mäsa a vnútornosti a na prácu s pôdou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Toxoplazma


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu