Hluchec
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 449
Uložení: 34
Hluchec
½ l vlažného mlieka, 2 PL masti, 50 g droždia, ½ lyžičky cukru, 1 vajce, soľ, majoránka, mleté čierne korenie, 2 zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, toľko polohrubej múky, aby bolo cesto len o trochu hustejšie, ako na lievance
Z 1 šálky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. V troške mlieka rozpustíme masť a pripravíme si cca 2 hrnčeky polohrubej múky. Vlejeme do nej vykysnutý kvások, pridáme vajce a rozmiešame. Potom pridáme mlieko s masťou, soľ, korenie, zvyšné mlieko a zamiesime cesto. Ak je príliš riedke pridáme múku, naopak ak je husté pridáme trochu mlieka. Potom ho necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzitým si vymastíme pekáč, ošúpeme a nastrúhame zemiaky a prelisujeme cesnak. Do vykysnutého cesta zamiešame postrúhané zemiaky, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu, ochutili sme ich cesnakom a osolili. Cesto nalejeme na taký pekáč, aby nebolo hrubšie ako 1 – 1 ½ cm a dáme upiecť do vyhriatej rúry do zlatista.